Šta pas mora blagovremeno da nauči?

Najvažnije doba u životu psa je period odrastanja. O tome se najviše piše i istražuje, jer to zadaje najviše problema.

Novi vlasnici se susreću sa starim problemima i bez obzira na to što postoje zakonitosti u radu sa štencima, oni lutaju, tragaju kao da se nalaze na neispitanom području i dolaze do `epohalnih` zaključaka koji su u knjigama opisani još pre četrdeset ili pedeset godina.

Spoznaja
U prvih nekoliko nedelja ili meseci, psi prolaze kroz nekoliko stadijuma razvoja, kako bi stigli do nivoa odrasle jedinke. Taj period je ograničen i cilj svakog odgajivača i vlasnika je da do maksimuma iskoristi period kad se pas menja.

Između četvrte i osme nedelje najbolje uči kako da komunicira sa drugim pripadnicima iste vrste. Zato nije dobro da se štene tako rano odvaja od legla. Njemu je to ceo svet, u kojem poznaje najbitnije aktere i od nih uči. Potpuno je svejedno da li je to najjače ili najslabije štene u leglu. Bitno je da upoznaje hijerarhiju čopora i aktivno učestvuje u njoj. U jednom slučaju je pobednik, u drugom gubitnik, ali lekcija za lekcijom se niže, u najbezbednijem mogućem okruženju.

Cute F1b Goldendoodle puppies

Između pete i desete nedelje, njegovo interesovanje za ljude polako raste i počinje da raspoznaje i razlike u ljudskom čoporu, koji vidi na isti način, kao i svoj.

Nadalje, između pete i šesnaeste nedelje, njegov osećaj za prostor se razvija sve više. Postaje svestan svoje okoline i želi da je istražuje. U stvari, psi koji do desete nedelje života ne ostvare napredak u socijalizaciji i otkrivanju novih prostora pokazuju priličan strah od nepoznatog.

Komunikacija
Do otprilike osam i po nedelja života pas je okrenut komunikaciji sa drugim psima. U praksi to znači da je u izuzetno ozbiljnoj komunikaciji sa svojom majkom i štencima koji ga okružuju. Njegove kasnije sposobnosti i te kako potiču iz ovog perioda. Kao što smo već napomenuli, sposobnost šteneta se tu prvi put stavlja na probu.

U grupi od desetak vršnjaka se treba izboriti za svoje mesto. Da se razumemo, tu nema milosti. Majka se ne trudi da štiti slabije i da im stvara bolju poziciju zato što su slabiji. Naprotiv, ko je slab, ide na začelje. To podrazumeva da je stalno na udaru svih ostalih i da mu se ne piše dobro ukoliko ne pokaže zube. Neki se izbore, ali pojedini ne. Naravno, to ne zvuči lepo i nežno, ali to je priroda i borba za opstanak. Verovali ili ne to je dobro i za buduće vlasnike, jer psi koji su izdržali torturu legla postaju zdravi, čvrsti i komunikativni. Pritom ne treba mešati sposobnost za potčinjavanje i kvalitetno vaspitanje. Zdrav pas će se uvek truditi da zauzme što bolju poziciju u društvu i to mu ne treba zameriti. Samo ga treba usmeriti i kontrolisati.

I kod nas postoje odgajivači koji neće dati štene iz legla pre osam i po nedelja, bez obzira na to da li je pritisak budućih vlasnika veliki ili ne. Jednostavno su posvećeni tome što rade i hoće da ono što izađe iz njihovog dvorišta bude pravi reprezent odgajivačnice. Ako žele da njihovi štenci prođu i određenu obuku, onda ih ostavljaju duže.

U poslednje vreme često se pribegava i ranim vakcinama protiv parvoviroze, kako bi se štenci ranije odvojili, pri čemu se ne dozvoljava kontakt sa drugim životinjama, ali postoje i druga rešenja, ukoliko se bojite ove bolesti. Dobro rešenje je da se stupi u kontakt sa odgajivačem i napravi dogovor da se određenih dana dozvoli komunikacija sa štencima. Pritom je veoma važno da ljudi dolaze iz sredina u kojima nema zaraznih bolesti. Ukoliko je taj uslov ispoštovan, može im se dozvoliti rana komunikacija sa štencima. Pritom će socijalizacija imati jak uticaj i na štence koji na taj način dolaze u kontakt sa nepoznatima i obogaćuju svoje iskustvo.

Ako mladi na ovaj način prolaze kroz svoje rano doba, možete očekivati zdravog i psihički stabilnog psa i da ćete imati s kim da provodite život bez straha od nepredviđenih ispada ili pojave nezdravih navika pod stare dane.

Adaptacija
Zašto stalno insistiramo na obuci vlasnika pre nego što štene stigne u kuću? Zato što štene počinje sa obukom od trenutka kad stupi u kuću, što podrazumeva da vlasnik zna šta hoće. Dakle, ako ste doneli štene iz odgajivačnice gde je ono čuvano onako kako smo opisali, onda imate problem ukoliko vi niste obučeni. Zdrav pas, koji je svestan svoje okoline i želi da se u poptunosti poveže s njom, neće čekati da preuzme glavnu ulogu. Ukoliko oseti da među ljudima nema partnera koji može da mu bude ravan, zauzeće vodeće mesto, bez griže savesti.

Zato, u prva dva meseca s vama, štene mora da nauči da bude vođeno i da dozvoli da ga dodirujete po celom telu, prevrćete, češljate, stavljate u stav, otvarate mu usta i, jednostavno, stavite mu do znanja da ste iznad njega u svakom pogledu, to jest da vam je potpuno podređen.

To je pravo vreme da se pas predstavi drugim ljudima, deci i drugim životinjama. On treba da se stavi u različite situacije, oseti različite zvuke, da istražuje nove situacije, pokušava da poveže novonastalo i posledice, igra se i dobija nove igračke. Obavezno treba da počne sa vožnjom u kolima, i to postepeno, naročito ako oseća mučninu i povraća prilikom vožnje.

Ono što je možda najvažnije je kontakt psa sa nepoznatim stvarima. Znači, ono što je preživeo do tada i savladao, ne govori o njegovom karakteru. Tek kad ga postavimo u do tada nedoživljenu situaciju, u mogućnosti smo da vidimo s kim imamo posla. Tek tada će do izražaja doći prethodni razvojni put šteneta i njegova sposobnost da savlada nepoznato. To ne znači kako pas ne treba da se uplaši. On treba da zna da se bori sa svojim strahom. A znači i da vlasnik treba da shvati kako njegov pas reaguje na stresne situacije i kako da ih prevaziđe.

Stabilnost
Strah koji se javlja u novim situacijama nije opasan sve dok pas može da se nosi s njim. To znači da i pored početnog stresa pas uspeva da shvati i, naravno, da posle toga ponovo ima želju za avanturom i istraživanjem. Međutim, ako se pas ne oporavi i posle nekoliko minuta, to nije dobro. Takođe, ako počne mnogo da cvili, urinira, pa čak obavi i veliku nuždu i krije se, to nije dobro. Pritom, vlasnik ne treba da teši štene, jer to izaziva suprotan efekat.

Naravno, kao rezultat straha možemo očekivati i druge simptome: cviljenje, izbegavanje, salivaciju, drhtanje i izbegavanje hrane. Naravno, ako to primetite kod svog psa nemojte ga unedogled stavljati u takve situacije, verujući da će s vremenom shvatiti kako da se suoči sa svojim strahom. Naprotiv, napravićete još plašljivijeg psa. Istraživanja pokazuju da štenci mogu da pokažu naslednu plašljivost već sa pet nedelja života. Zato je važno da znate i kako da odaberete štene kad dođe vreme da ga uzmete.

Da je za sve potrebno vreme i strpljenje pokazuje još jedan primer. Štene do osam i po nedelja nije sposobno da kontroliše svoje pražnjenje creva i bešike. Tek posle toga se uspostavlja neurološka veza između ovih stvari. Međutim, to ne znači da će pas odmah nakon toga ukapirati o čemu se radi. Potrebno je otprilike oko četiri meseca da se stvori čvrsta veza i da pas najzad nauči da te stvari obavlja na jednom mestu.

U svakom slučaju, prvih šest meseci njegovog života su najvažniji period učenja i saznavanja novih stvari i to treba iskoristiti.

Učitelj
Ako u dvorištu postoji i stariji pas, i njega treba uključiti u vaspitanje šteneta. Pritom, treba imati na umu da, ukoliko takav pas nije dovoljno socijalizovan i uključen u ljudski čopor, može čak da podpadne pod uticaj štenaca i pokvari već stečene navike. Ukoliko nije tako, treba dozvoliti velikom psu da radi na obuci štenaca i privikava ih i na prisustvo zrelih jedinki koje imaju svoja pravila, a slabiji moraju da ih poštuju. Valja imati na umu da stariji psi mnogo toga dozvoljavaju štencima i da će verovatno biti trenutaka kada će bukvalno bežati od njih, jer će postati dosadni, ali ne dovoljno da bi bili ozbiljno kažnjeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *