Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Šta nam donosi proleće? Saveti za vlasnike pasa

Menjanje godišnjih doba zahteva stalno prilagođavanje. Promene temperature, listanje i cvetanje najavljuju nam prijatan boravak u prirodi, za nas i naše ljubimce, ali i izazove na koje se treba pripremiti. Evo nekoliko saveta koji nam u tome mogu pomoći.

Odeća
Odeća za pse može se podvesti pod modu i potrebu. Sa jedne strane, svedoci smo sve većeg broja brendova koji proizvode odeću i aksesoare za pse, a sa druge – svesni zaštite koju ona pruža našim ljubimcima. Mali psi osetljiviji su na hladnoću i druge spoljne uticaje pa im za svako godišnje doba treba adekvatna zaštita. Za prolećne dane priuštite svom ljubimcu meko, funkcionalno odelo koje će mu omogućiti nesmetan boravak u prirodi i održavati njegovu telesnu temperaturu.

pas prolece

Alergije
Psi su skloni prolećnim alergijama. Polen iz prvog cvetanja drveća, maslačka i lala, kao i prašina, buđ i ujedi insekata mogu izazvati alergijske reakcije. Simptomi su češanje, kašljanje, kijanje i masnoća kože. Nikada ne koristite ljudske lekove za alergiju, već potražite pomoć veterinara. Takođe, morate voditi računa o biljkama kojima je ljubimac izložen kod kuće jer se može desiti da je neka od kućnih biljaka otrovna za Vašeg ljubimca.

Linjanje
Mnogi psi se linjaju u proleće i to je sasvim prirodna stvar. Nežno i redovno četkanje krzna je neophodno jer stimuliše kožu i sprečava ućebavanje dlake. Svaka vrsta ima svoje specifičnosti i zahteva različitu negu. Ukoliko je temperatura u porastu, svog ljubimca možete obradovati nežnom kupkom.

Nega šapa
Tokom proleća neophodno je voditi računa o šapama vašeg psa. Posle boravka u prirodi proverite krzno i šape svog psa kako bi odmah reagovali na eventualne ujede krpelja ili povrede šapa. Razne prolećne biljke, poput popinog praseta, mogu da se zabodu između jastučića na šapi i povrede psa. Posle svake šetnje mlakom vodom operite šape svog ljubimca.

Aktivnosti
Bujanje prirode, porast temperatura i druženja na otvorenom izmamiće osmehe i pojačati želju za fizičkim i socijalnim aktivnostima, kako kod Vas tako i kod ljubimca. Pobrinite se da mu boravak u prirodi učinite bezbednim i ugodnim, a on će se odužiti na svima nama dobro poznat način, bezgraničnom ljubavlju.