Šta može pokrenuti alergiju kod psa

Sezonske alergije već su zahvatile mnoge pa trljaju crvene noseve i oči, pa i naši ljubimci možda pate od istih problema

Psi mogu, kao i ljudi, patiti od sezonskih alergija, ali to nije sve što ih može mučiti. Životinje mogu biti alergične na niz stvari – od buva do hrane.

Prvo morate prepoznati postoji li nekakav problem. Alergije kod pasa često izazovu svrab pa ako primetite da vam se ljubimac trlja o nameštaj ili češe više nego inače, ili ako preteruje sa ličnom higijenom, možda je vreme da posetite veterinara.

Veterinar će eliminisati druge moguće uzroke netipičnog ponašanja te možda prepoznati o kojoj se alergiji radi. Najmanje što može učiniti je preporučiti vam nešto što će ljubimcu olakšati potrebu za češanjem.

buve

Psi su česte žrtve buva. Ugrizi tih malih parazita mogu izazvati alergiju. Ljubimci podložni takvim problemima biće izrazito osetljivi na slinu buva. To je još samo jedan u dugom nizu razloga zašto je važno zaštititi svog ljubimca od parazita.

grinje

Baš kao i ljudi, životinje mogu biti alergične na grinje. Ljubimca je najbolje udaljiti od izvora grinja, a njega baciti jer se taj problem znatno lakše sprečava nego rešava.

hrana

Ponekad neka hrana kod životinja izazove alergijsku reakciju. Veterinar će znati kako to proveriti kratkom probnom ishranom ili možda nekim detaljnijim testovima.

Ljubimci koji pate od alergija na neku hranu često ceo život trebaju posebnu ishranu.

sezonske alergije

Polen, plesan i druge stvari koje lete vazduhom mogu izazvati alergiju kod ljubimaca. U takvim slučajevima se koristi dugoročna terapija i / li injekcije.

druge životinje

U nekim retkim slučajevima ljubimci mogu biti alergični na druge životinje. Možda se radi o psećoj peruti ili nečemu što mačka ima u dlaci ili na koži.

Psi su, doduše, češće alergični na mačke, li nemojte se iznenaditi ako je ljubimac možda čak alergičan na vas.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *