Šta mislite o električnim ogrlicama za pse?

Redakciji portala Pas za vas sinoć je javila vidno uzznemirena Novosađanka, M. R. vlasica dve pudle, koje svakodnevno šeta po keju. Juče je takođe sa svojim ljubimcima imala uobičajeni dan, kada je srela jednu poznanicu takođe sa pudlom koja je oko vrata imala električnu oglicu.

– Sad sa došla iz šetnje i sa livadice na kojoj je uvek lepo.  U jednom momentu videla sam ženu sa podlom, pas koji je preplašen, zarastao, a rep mu je podvučen. Po tome znam da ga nešto boli. Upitala sam  je zašto njena pudla ima električnu ogrlicu i zna li uopšte kako se sa njom rukuje.  Takođe sam je pitala zašto mu je to stavila, a ona je samo odgovorila, jer tako to treba.  Ta žena naravno ne zna da koristi koristi šok ogrlicu, pa nije ni čudno što joj je pas istraumiran – kaže vlasnica dve pudle i dodaje da nije ni čudo što u poslednje vreme ima toliko agresivnih i napuštenih pudlica, posebno ako se zna da su pudle veoma osetljive pa čak i na konstantnu galamu u kući.

Tragom ove vesti, pokušali smo da saznamo da li su ove ogrlice efikasne, kada se koriste i da li se koriste.

Inače, Zakonom o dobrobiti životinja zabranjeno je koristiti tehničke uređaje ili druga sredstva kojima se životinja kažnjava i kojima se utiče na njeno ponašanje, uključujući bodljikave ogrlice ili sredstva za obuku ili gonjenje upotrebom električne energije ili hemijskih materija, osim u obuci službenih pasa.

Na portalu, Nešina pseća školica detaljno je opisana ova ogrlica.

Električna/daljinska ogrlica.

Ove ogrlice su još omraženije od davilica sa zupcima. Prema nameni, postoje ogrlice protiv lajanja i ogrlice za dresuru. Prema tipu, postoje ogrlice na bazi spreja (često sa jakim mirisom limuna) i na bazi struje. Prvobitno su korišćene na lovačkim psima koje je trebalo kontrolisati na daljinu, zatim za utakmice u poslušnosti u napadu i odbrani, a onda se upotreba proširila i na vlasničke pse, odnosno ljubimce.

Nekada su bile vrlo primitivne i razlike u nivoima strujnog šoka bile su ogromne, pa pas ili ne bi osetio korekciju ili bi jauknuo i skočio od bola. Međutim, tehnologija je od tada mnogo napredovala, pa sada postoje vrlo fina podešavanja jačine korekcije i ove ogrlice su daleko humanije nego što su bile.

Iako ima mnogo onih koji smatraju da im nipošto nije mesto u dresuri, a naročito ljubimaca, one imaju svoju primenu ukoliko se koriste na pravi način.

– Nažalost, većina vlasnika koji se opredele za upotrebu ove ogrlice to čine iz frustracije ili kao metod kazne jer im je dozlogrdilo ponašanje njihovog ljubimca. Ovo je pogrešan način upotrebe ovih ogrlica i može trajno narušiti odnos sa psom i ostaviti trajne posledice na njegovoj psihi i ponašanju! Ukoliko nameravate da iz ovog razloga koristite električnu ogrlicu, predlažemo da razmislite:

pudla (2)
a) da li ste stvarno pokušali sve da naučite psa koje je poželjno ponašanje;

b) da li ste pokušali sve u vašoj moći da promenite neželjeno ponašanje svog psa

c) da ga možda date na usvajanje

Električna ogrlica nije čarobni štapić kojim ćete rešiti sve probleme sa svojim psom, a naročito nije sredstvo za kaznu na daljinu samo zato što je pas predaleko da biste ga lično kaznili!

Ako smatrate da je zaista neophodno da je koristite, potrudite se da nabavite što savremeniji model, sa mnogo opcija i nivoa stimulacije. Izbegavajte jeftine ogrlice od nepoznatih proizvođača. Naučite kako da je pravilno koristite, ako je moguće od stručnjaka koji ima iskustva sa ovim oglicama.

Ne slušajte priučene komšije ili poznanike koji svi imaju svoju ideju kako bi trebalo dresirati psa (kao što su svi savršeni selektori za sve sportove u kojima ne postižemo nikakve rezultate).

Zatim nedeljama i mesecima vežbajte NA SEBI i postepeno privikavajte psa da nosi ogrlicu, bez ikakve stimulacije.

Tek tada možete koristiti ogrlicu, i to samo kada pažljivo odredite koji je NAJNIŽI nivo stimulacije na koji pas reaguje.

Daljinska ogrlica može biti izuzetno efikasno sredstvo za dresuru, ali isto tako može vrlo opasna za fizičko i mentalno zdravlje psa i vaš odnos sa njim.

Zato budite vrlo, vrlo oprezni i razmislite dobro pre nego što je nabavite i upotrebite.

One Comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *