Šta kod pasa povećava šansu od toplotnog udara?

Leto može da bude opasno za pse, pa treba pripaziti da vaš ljubimac pije dovoljno vode i da mu je uvek dostupan hlad u koji može da se skloni.

Genetski problemi

Psi koji imaju probleme s disajnim putevima ili disanjem generalno skloniji su toplotnom udaru. Treba obratiti pažnju i na one sa spljoštenim njuškama, kao i male pasmine.

Psi dahću kad im je vruće, pa ako ne mogu normalno dišu, ne mogu efikasno da spuste telesnu temperaturu. On koji boluju od alergijskih problema ili onih od kojih im se disajni putevi stanjuju, takođe su u posebnoj opasnosti.

Nedostatak pripreme

Psi obožavaju aktivnost, pa će, kad za to dobiju priliku, potrčati ‘kao ludi’ i pokušati da nadoknade nedostatak kretanja koliko mogu, ali valja imati na umu da ljubimci koji se nisu dovoljno kretali mogu da preteraju s ludovanjem. Slaba samokontrola ljubimca i manjak nadzora vlasnika mogu da dovedu do toplotnog udara.

Vlasnici bi svoje pse trebalo redovno da šetaju i pruže im dovoljno fizičke aktivnosti cele godine, kako ih leto ne bi dočekalo nespremne. Još jedna važna stvar je dobro poznavati svog psa i znakove pojačanog fizičkog umora i rasta telesne temperature kao što su pojačano balavljenje, glasno dahtanje i promena boje desni u jarkocrvenu.

Nedostatak vode i hladovina

Najvažnija stvar koju vlasnici leti moraju da pružaju svojim ljubimcima je mesto u hladovini i izvor vode. Te osnovne stvari će sačuvati psa od toplotnog udara.

Problemi s kilogramima i gustim krznom

Punački i debeli psi, ili oni koji imaju izuzetno gusto krzno slabije gube telesnu toplotu pa će brže pokleknuti na vrućini. Sloj masnog tkiva može da sprečiti efikasno spuštanje telesne temperature, baš kao i gusto krzno.

Ostavljanje ljubimca na pogrešnom mestu

Iako se ovo često ponavlja, svejedno bi trebalo još jednom naglasiti – nikad ne ostavljajte živo biće zatvoreno u automobilu tokom vrućina. Temperatura u vozilu može da poraste značajno iznad one napolju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *