Šta kažu stučnjaci: Da li su bezbedne igračke za pse?

Na Tehnološkom univerzitetu u Teksasu jedna studija je otkrila kako igračke, poput gumenih koje pište, sadrže štetne hemikalije uključujući i bisfenol A (BPA) i ftalate, koji predstavljaju zdravstveni rizik.

Filip Smit, jedan od autora studije i toksikolog na Institutu za prirodno okruženje i ljudsko zdravlje želeo je da ispita kako takve igračke utiču na njegove pse.

“Neki od pasa dobijaju gumene igračke čim se rode i imaju ih ceo život. Svi želimo da naši ljubimci budu zdravi”, ali ih ponekad nesvesno dovodimo u opasnost, istakao je istraživač.

Istraživači predvođeni naučnicom Kimberli Vuten, proučavali su koliko BPA i fralata mogu da otpuste narandžaste i bele gumene igračke umočene u pseću pljuvačku. Rezultate su uporedili sa onim dobijenim testiranjem igračaka koje su preradili simulatori žvakanja.

Pošto je korištena veštačka pljuvačka i simulator, istraživači nisu sigurni koliko hemikalije tačno biva otpušteno u usta psa, ali pretppostavljaju da je reč o mnogo većim količinama od onih koje puštaju dečje igračke.

Takođe, koristili su više vrsta igračaka za ljubimce i otkrili da najviša koncentracija BPA i ftalata izlazi iz igračaka koje pište.

“Zamislite molekule kao cigle koje grade plastiku. Žvakanje i cepanje kod plastičnih igračaka za pse kida hemijske veze i dozvoljava da pojedinačni molekuli bivaju otpušteni”, kaže Lora Vandenberg, naučnica za reprodukciju Tafts univerziteta u Masačusetsu.

Više istraživanja potvrdilo je da su BPA i ftalati povezani sa raznim zdravstvenim problemima ljudi i glodara – nekim tipovima kancera, defektima, pojave ranog puberteta kod žena, gojaznošću i problemima u ponašanju.

Ostavite odgovor