Šta kada vaš pas ne voli da se druži sa drugim psima?

Druženja pasa u parkićima ne ispadne uvek onako kako bismo mi želeli. Mnogi vlasnici pasa nezadovoljni su zbog toga što sa svojim psom ne mogu da dađu u “pasje društvo” jer on reaguje agresivno prema drugim psima, neprestano laje, ne uspostavlja normalan kontakt već vas prisiljava da ga držite vezanoga na povocu.

U takvim situacijama ne možete biti sigurni hoće li vaš pas ujesti drugog psa ili čak vlasnika drugog psa, pa polako počinjete da izbegavate mesta za istrčavanje i radije se sa psom šetate po keju, ili nekim drugim mestima.

Ovde je reč o nesocijalizovanom psu koji se zapravo tako ponaša iz straha i nesigurnosti u njemu nepoznatoj situaciji. Prilagodljivost pasa na nove situacije vrlo je različita. Neki psi su sigurni u sebe i u svojeg vlasnika pa je proces prilagođavanja brži i uspešniji. Ovakvim psima biće potrebno mnogo više vežbe i truda vlasnika da bi se opustili.

 

Psi se socijalizuju već u vrlo ranoj životnoj dobi. Teško je očekivati da će se odrastao pas, koji nije nikad bio na pasjem igralištu, lako uklopiti u igru. Ukoliko nije naviknut na takvu vrstu druženja odmalena, teško da ćete biti uspešni.

Mogu se postići određeni rezultati uz pomoć stručne osobe koja se bavi školovanjem pasa. Sa štenetom mnogo možete učiniti sami. Kad se završi program vakcinacije šteneta, vreme je za prve šetnje. Socijalizacijom zapravo navikavate svoje štene na različite situacije, zvukove, druge ljude i pse.

Šetnja gradom pored mnoštva drugih prolaznika uz zvukove automobila i uopšteno zvukove gradske vreve, neophodna je vežba koja će psu pomoći da prihvati svu tu zbrku kao nešto normalno, što ne ugrožava ni njega ni vas. Ukoliko s psom uvek šetate sami na mestima gde nećete sresti drugog čoveka ili psa, jasno je da će pas na svakog pridošlicu reagovati sa oprezom i nepoverenjem.

Zapravo, neće se osećati prijatno u novonastaloj situaciji. Dobro je da stupite u vezu sa drugim vlasnicima pasa koji po mogućnosti imaju štene slične dobi, kako bi se psi ponekad zajedno prošetali i poigrali. Štene koje je odmalena naviklo na kontakte sa drugim psima znaće se snaći pri svakom susretu.

Poseban problem su dva dominantna mužjaka na istoj teritoriji. Tu je odgovornost na njihovim vlasnicima. Vlasnik mora predvideti ponašanje svoga psa i u slučaju dolaska drugog mužjaka staviti ga na povodac.

Nemojte se mešati u pasje razmirice, naročito ako se radi o koškanju mladih pasa i povremenom režanju. To je njihov način komunikacije i dogovora oko pravila ponašanja. Ukoliko vaš pas sedi vama u krilu i vi ga gladite, budite sigurni da će zarežati na svakoga ko vam se približi. Pustite ih da se sami dogovore kako će se zabavljati i budite spremni na to da je pasja igra ponekad vrlo gruba.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *