Šta kada štene odbija da sisa, a neće ni hranu?

Nema lepše stvari nego kada vaša kujuca dobije štence, a radost u kući je ogromna. Svi ih maze i paze i misle kako će sve ići svojim prorodnim tokom, posebno kada je reč o ishrani, odnosno sisanju. Međutim nije sve uvek tako sjajno, jer se ponekad dešava da štene (jedno ili više njih) odbija da sisa. Šta treba da radite u tim momentima, evo nekoliko saveta.

Naime, štencima starosti od tri do četiri nedelje, digestivni sistem je dovoljno razvijen kako bi se prilagodili drugačijem načinu ishrane.

Isto tako, majčino mleko postaje neadekvatan izvor hranljivih materija za sve potrebe mladih organizama u fazi intenzivnog razvoja.

Štenci u tom dobu rastu i prvi zubi, a zbog bola koji izazivaju, majka daje najkraće moguće usisavanje.

Odbijanje sisa je važan trenutak za druženje štenaca. U uzrastu od 3 – 4 nedelje štenci postaju samostalniji, sve su više zainteresovani za svoju okolinu, a vreme koje utroše na sisanje postaje kraće.

Ovo je dobro vreme za izgradnju odnosa sa ljudima. Prihvatanjem nove hrane, štenad prihvata i ljude koji im nude hranu i time razvijaju svoj odnos sa ljudima, a oni se odvajaju od svoje majke.

Neophodno je da je ponuđena hrana mekana – više kašasta.

U hranu za štence dodajte mleko.

S vremenom se mleko zamenjuje toplom vodom te se prelazi na sve tvrđi obrok, kako bi štenci u dobi od 5 nedelja jeli 4 obroka dnevno.

Osim hrane namenjene ishrani štenaca, možete ponuditi i kašu za štence koja je namenjena ishrani štenaca u dobi tri do šest nedelja.

Ali, takođe je neophodno spomenuti probleme koji mogu dovesti do iznenadnog odbijanja hrane.

Klasični znakovi problema sa štencima su: nemogućnost hranjenja, nedovoljno dobijanje na težini, pad telesne temperature, dehidracija, konstantno cvilenje, proliv i / ili povraćanje.

S obzirom na to da štene ne može da reguliše vlastitu telesnu temperaturu, jer u prvim nedeljama života u potpunosti zavise od spoljašnje temperature.

Stolica je blago mekana kod štenaca, ali obično je oblikovana žućkastom bojom.

Ponekad možete primetiti zelenu, što nije strašno, ako štene ne pokazuje i neke gruge znake kojim bi se posumnjalo na bolest.

S druge strane, vodena dijareja može biti ozbiljan problem ako se to zanemari.

Mnogi uzroci za ovu pojavu mogu da potiču od hrane, ali mogu da ukazuju da se radi o nekoj infekciji (parvoviroza – uzrokuje proliv, povraćanje i letargiju; najkritičniji period za štence je prva nedelja života, ali može se javiti i kasnije).

U prvim nedeljama života, pražnjenje creva potpuno zavisi od majke. Ako ona ne želi ili ne može d ase stara o štenetu, to štene postaje vaša “briga”.

Zato je u tim situacijama, kuci potrebna masaža stomaka.

To možete uraditi sa natopljenom vatom u toploj vodi i kružnim pokretima masiranjem stomačića i analnog područja.

Uobičajeno je i da štene piški bez znatnih problema, ali ako je to otežano obratite se veterinaru.

Potrebno je proveriti i kujino mleko te eventualni iscedak iz vulve.

Ako vidite abnormalan sadržaj svakako je potrebna intervencija veterinara. Ako njeno mleko ima izražene bele crtice poput konca i/ili je krvavo ili je žutozelene boje, sklonite štence dok se problem ne razjasni i ne reši.

Imajte na umu i sledeću činjenicu: bakterijama inficirano mleko na početku procesa može izgledati sasvim normalno.

Ako bi telesna temperatura kuje bila viša od 39,5 °C indikativno je da se radi o infekciji maternice ili mlečne žlezde.

Za početak preporučujemo da odvojite štene (ako se stanje nije popravilo) od ostatka legla zbog mogućnosti zaraze.

Stavite ga na mirno mesto. Ako je i dalje bezvoljno (neaktivno) utoplite ga i pokušajte hraniti mlekom za štence (nemojte hraniti kravljim mlekom jer ono nije hranljivo za štene).

Osim navedenoga, i drugi uzroci mogu dovesti do problema u ranom životu štenaca: težak porođaj, kongenitalne ili nasledne bolesti, spoljni faktori, kujino zanemarivanje štenaca, infekcije, virusi, toksično mleko i nepravilna ishrana.

Ukoliko štenetu ni posle ovih saveta ne bude bolje odvedite ga kod veterinara.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *