Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Zašto se javlja svetlocrvena krv u stolici psa

Hematohezija je stručni naziv za svežu, svetlocrvenu krv u stolici koja se javlja usled krvarenja u nižim partijama creva (debelog creva i rektum). Za razliku od melene, ova krv nije razložena, pa otud njena svetla boja.

Prisustvo sveže krvi u stolici može predstavljati ozbijan problem, ali ukoliko se javi samo jednom, to i nije opasno. Međutim, ako se javlja češće, možemo posumnjati na više stvari. Kad su u pitanju starije životinje, najčešće posumnjamo na kancer, a kod mlađih na parazite ili infektivne agente, kao što su bakterije, virusi, protozoe i crevni paraziti.

pas vet1

Intolerancija na hranu poslednjih godina sve više uzima maha. Polipi, benigne mase u kolonu i rektumu, same po sebi i nisu opasne, ali mogu da stvore mehaničke probleme, kao i zapaljenje debelih creva i njihovo oštećenje, koagulopatiju, probleme sa koagulacijom, ulaženje jednog dela creva u drugo, i mnoge bolesti.

Znaci
Hematohezija može biti jedini klinički znak oboljenja, ili udružena sa drugim, poput napornog vršenja nužde. Od poznatih bolesti, ovaj simptom pojavljuje se uz parvovirozu, koronu, klostridie i salmonelu, kokcidije, kao i gliste.

Kad je u pitanju intolerancija na namirnice, možemo da uzmemo u obzir i osetljiviji stomak na pokvarenu hranu (mada pas konzumira hranu koja je ko zna kad zakopana), konzumiranje stranih tela, iznenadne promene ishrane, kao i korišćenje ljudske hrane koja sadrži više začina i aditiva.
Problemi sa krvarenjem u donjim partijama creva iz epitela javljaju se zbog smanjenja koagulacije (nedostatak krvnih pločica), unošenja antikoagulanasa (otrovi za pacove), naslednih poremećaja u zgrušavanju, kao i oštećenja unutrašnjih organa.

pas vet

Razlozi mogu da budu i suženje anusa ili kolona, zapaljenje, kao i reakcija na neku traumu. Javljaju se i drugi problemi koji mogu da daju sličnu sliku, poput upale analnih vrećica ukoliko njihov sadržaj postane krvav i može da zamaže deo oko čmara tako da izgleda kao da krvari iz rektuma. Uz to može da se javi i oštećenje kože oko anusa usled bakterijskih infekcija, sa posledičnim krvarenjem napukle i oštećene kože, što takođe može da izgleda kao krvarenje iz rektuma.

Dijagnoza
Tačnu dijagnozu može dati što više detalja o životu psa, njegovoj ishrani, ponašanju, navikama, kako bismo stvorili sliku o mogućnostima koje su dovele do takvog stanja. Uz to, neophodno je uraditi i biohemijske i ostale analize, s obzirom na to da razni organi i uzročnici mogu da dovedu do ovog simptoma.

Ukoliko uz hematoheziju ide i povraćanje, loš apetit ili dehidratacija, treba veštački uneti hranljive materije putem infuzije. Uz to se podrazumevaju i lekovi za zaustavljanje povraćanja, antibiotici, zaštitu digetivnog trakta itd.

pas veterinar

Ukoliko su oštećena creva, ne isključuje se ni hirurški pristup, opet sve zavisno od toga koji je uzrok izazvao pojavu krvi u stolici.

Najveći problem lečenja je u tome što se smatra da određeni simptom znači i određenu bolest. Dijagnoza se ne donosi samo posle čitanja tekstova na internetu i suvog preuzimanja činjenica u određenim slučajevima. Dobar veterinar sposoban je da razvrsta simptome, odvoji važno od nevažnog i odmah locira problem, te da pronađe uzrok, koji će potvrditi određenim analizama.

Oprez!
Dok se traga za uzročnikom hematohezije, ne treba dozvoliti da dođe do daljeg slabljenja organizma. Zato je pored utvrđivanja uzroka potrebno i simptomatski tretirati organizam kako bi izdržao do trenutka pronalaska uzroka bolesti.