Šta kada se pas otruje čokoladom?

Kao i ljudima i većini pasa čokolada je veoma ukusna. Nažalost, čokolada sadrži supstance koje su toksične u visokim dozama. Mali psi su najugroženiji, jer relativno mala količina čokolade može sadržati više toksičnih supstanci nego što oni mogu da podnesu.
Zašto je čokolada štetna?

Čokolada sadrži teobromin, snažan stimulans sličan teofilinu (lek koji deluje na respiratorni sistem) i kofeinu. Čokolada takođe sadrži kofein, ali u znatno manjim količinama. Tamna čokolada i čokolada za kolače sadrži najveće koncentracije teobromina. Mlečna čokolada, bela čokolada, i proizvodi koji sadrže malu količinu kakaa (kao što su kolači, torte, čokoladni keks) takođe sadrže stimulans u nižoj koncentraciji.

Teobromin stimuliše centralni nervni sistem i srce, povećava krvni pritisak i ubrzava peristaltiku organa za varenje. Simptomi toksičnog delovanja čokolade su uznemirenost, nervoza, žeđ, povraćanje i proliv. Teško trovanje može dovesti do gubitka koordinacije, napada, kome i smrti.

Dijagnoza trovanja čokoladom

Ako znate da je Vaš pas pojeo čokoladu, recite veterinaru koja je količina i vrsta čokolade. Potrebna količina za ispoljavanje toksičnih efekata zavisi od vrste čokolade i veličine psa. Ako je Vaš pas konzumirao količinu koja može biti štetna, brz tretman može smanjiti verovatnoću da nastane ozbiljno stanje. Nažalost, psi ponekad pojedu čokoladu ili druge toksične materije, a da njihovi vlasnici to ne primete. To može dosta otežati postavljanje tačne dijagnoze.

Lečenje

Ako dovedete Vašeg ljubimca kod veterinara u periodu od 4-8 sati nakon što je pojeo čokoladu, možda će biti moguće sprečiti prelazak toksina u krvotok. Emetici su preparati kojima se izaziva povraćanje i na ovaj način se čokolada može ukloniti iz organizma u periodu od 4 sata nakon konzumiranja. Posebni preparati koji sadrže medicinski ugalj mogu za sebe da vežu toksine i do 8 sati nakon izlaganja. Ovi preparati vezuju čokoladu u crevima i ona se sa stolicom eliminiše iz organizma bez prethodne apsorbcije. Ne postoji specifičan antidot (protivotrov) za teobromin, ali kada se toksin već absorbovao, primenjuje se simptomatska terapija.

Prevencija trovanja čokoladom

Potrudite se da čokolada i drugi potencijalni toksini uvek budu van dometa Vašeg ljubimca. Imajte na umu da je čokolada za kolače najopasnija. Iako komadić čokolade verovatno neće biti smrtonosan za Vašeg ljubimca izbegavajte da ga navikavate da jede čokoladu u bilo kojoj količini.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *