Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Šta kada pas ugine, kako utešiti dete…

Pas je velika radost za čitavu porodicu, za mališane naročito, jer ga deca obožavaju i veoma se za njih vezuju. Međutim, šta kada kućni ljubimac ugine? Kako detetu pomoći da se nosi s tim gubitkom, kako ga utešiti i objasniti mu da psi kraće žive i da je to što se događa jednostavno deo životnog ciklusa. Psiholozi tvrde da je veoma bitno pomoći deci da shvate šta se dogodilo, razumeju svoja osećanja i prođu što lakše kroz to bolno iskustvo.

Ono što mališani osećaju kada izgube životinju koju su voleli može da ih zbuni, a kako će to prihvatiti zavisi od njihove starosti i povezanosti sa kućnim ljubimcem. Ukoliko mališani plaču nemojte da ih sprečavate. Sasvim je u redu da tugu i bol iskazuju suzama. Ukoliko je i vama teško zbog gubitka u redu je da to deca vide, jer ih na taj način učite da izraze sopstvene emocije bez srama i potiskivanja.

Ipak, nemojte da preterujete, jer to samo dodatno može da uznemiri dete. Kao i u svim teškim trenucima, deci treba da pružite priliku da govore o onome što osećaju.

Pitanjima ih podstičite da izražavaju emocije, razgovarajte o tome šta bi voleli da kažu ljubimcima da su još živi, kao i da li misle da će se njihove životinjice vratiti. To, kažu psiholozi, može mnogo da im pomogne.

Deci saopštite da je pas uginuo u okruženju koje poznaju. Dakle, najbolje je da se takvi razgovori obavljaju u kući. Ukoliko dete odreaguje plačem i histerijom, pokušajte da ga smirite zagrljajima i rečima podrške. Nemojte misliti da ako su mali ne znaju šta se događa. Neće za dva dana sve zaboraviti i zato budite za njih tu koliko god da je potrebno.

Ako se dete složi možete, na primer, da napravite knjigu sećanja na kućnog ljubimca u koju ćete zalepiti fotografije i napisati dogodovštine koje ste zajedno proživeli. Igračke i posudice koje su ostale iza ljubimca zajedno sa detetom pokupite i sklonite na tavan ili u podrum, nije dobro da ostaju na vidnim mestima, jer podsećaju dete na tugu. Pitajte dete da li želi novog ljubimca i kupite novog tek kada dete samo izrazi želju.

Deca uglavnom najviše tuguju za psima i mačkama, mada pate i za manjim i ne toliko privrženim životinjicama. Ukoliko su u pitanju kornjače ili ribice, deca ne moraju ni da znaju da su uginule.

Zamenite ih drugim, jer promenu neće primetiti, ali ako je reč o životinji koju deca dobro poznaju, nikako nemojte da ih lažete ili pokušavate da im podmetnete drugu. To će ih samo dodatno zbuniti, naljutiti i rastužiti.

Kada prođe neko vreme, pitajte dete kako se oseća, da li mu je lakše i razrešite sve eventualne nedoumice. Kroz razgovor i roditeljska objašnjenja dete će mnogo brže i lakše prevazići gubitak kućnog ljubimca, tvrde psiholozi.

Ukoliko dete ne može da se smiri duži vremenski period pokušajte da mu odvratite misli nekom zanimljivom igrom ili aktivnošću. Odvedite ga na mesto koje voli, kupite mu neku igračku koju želi, predložite mu da pozove drugare na igru i palačinke… Potrudite se da mu učinite dan lepšim, grlite ga, ljubite i tešite. Zajedno se prisećajte lepih uspomena i potrudite se da dete što lakše prebrodi ove neprijatne životne trenutke.