Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Šta kada pas stalno naskače na vas ili na vaše prijatelje?

Vlasnicima pasa ponekad je veoma neprijatno da objašnjavaju “nepristojno” ponašanje svojih ljubimaca. Jedna od takvih osobina je i zaskakivanje svega i svačega, i nasamo i pred ljudima. Mnogi se zato i odlučuju na kastriranje, verujući da će se na taj način rešiti problem. Međutim, iako na prvi pogled to predstavlja iskaz seksualnog i neprirodnog ponašanja, dešava se da i posle kastriranja pas nastavi sa istim navikama. Dakle, ne možemo se držati toga da je sve u polnim hormonima i da sa njihovim nestankom možemo očekivati mirniju situaciju.

Zaskakivanje može biti i izraz dominacije nad slabijim psima, što je još samo jedan od razloga zašto pas radi to što radi. Da bismo mogli da pretpostavimo šta psa navodi na stvaranje ovakvih neprijatnosti svojim vlasnicima, moramo obratiti više pažnje na kompletnu sliku koja okružuje samu životinju, počev od odrastanja pa nadalje.

Neprijatnost, uzbuđenje, nervoza su veoma često razlozi ovakvog čina, naročito ako se pas okomi na ljude, a ne na životinje. Zapravo, ovo je unutrašnji emocionalni konflikt koji pas trpi i nije sposoban da ga iskaže na prirodan način, to jest da ga prevaziđe. Zato je njegov odgovor zaskakivanje, jer jednostavno sam sa sobom ne može da reši to što ga čini zbunjenim ili nervoznim ili, još gore, nesigurnim. Ovo može da ode tako daleko da pas na ovaj način odgovara na svako novo uzbuđenje koje se ispreči pred njim, kao što je, na primer, prihvatanje nove igračke.

yaskakuje
S druge strane, moguće je da napadne čoveka, jer ne zna kako da na drugi način ostvari kontakt s njim. Verovatno usled uzbuđenja, koje ne zna da kanališe, svoja osećanja iskazuje na način na koji je navikao, kako bi se oslobodio napetosti. Osim toga, moguće je da pas nije zadovoljan količinom pažnje koju je dobio od pridošlice, pa smatra da je ovo najbrži način da skrene pažnju na sebe.
Da se ne bi steklo mišljenje da je ovo odgovor samo na pozitivna dešavanja u okolini, treba znati da pas, na isti način, može da reaguje i kad je reč o negativnim emocijama. Ako je, na primer, nekoliko sati ranije bio kažnjen, jer je vlasnik našao prevrnutu kantu sa đubretom, a da pritom nije uhvatio psa na delu, već ga kaznio nakon toga, pas usled zbunjenosti i nepovezivanja kazne sa delom, reaguje na način koji je naučio kako bi opet omogućio svojim (ovog puta negativnim) emocijama da se iskažu.

Ponekad naskakivanje može da bude rezultat i seksualnog pražnjenja i kod nekastriranih i kastriranih pasa. Iako je jačina samog akta mnogo slabija kod ovih drugih, moguća je pojava, jer nije sve to samo na osnovu protoka testosterona. I tada su moguće kretnje mužjaka koje u potpunosti imitiraju polni čin. Međutim, na veliku žalost vlasnika, veoma često ovo nije seksualni problem.

Poslednjih godina preovlađuje mišljenje da naskakivanje predstavlja i način da pas u svojoj psećoj zajednici dokaže dominantnost. Ovo je lako proveriti ako pas to radi samo sa svojim potčinjenima koji mu dozvoljavaju. Ali, dalje od toga, ako to radi sa igračkama, jastucima, svojim ćebetom na kome leži, moramo da potražimo i druge povode takvom ponašanju. Čak i takva reakcija s ljudima može da se podvede pod potrebu za dominacijom. Pas koji veći deo života provede u ljudskom čoporu, oseća potrebu da i u njemu dominira. Ukoliko mu se dopusti da ovakvim ponašanjem dokaže svoju snagu, “normalno” je da će uvek na taj način da dokazuje svoj autoritet.
Kao nagoveštaj rešenja možemo samo napomenuti da je neophodno otkriti odakle potiče potreba za takvim ponašanjem. Raznoliki su uzroci koji mogu da dovedu do naskakivanja. Što znači da uzrok leži u psihi psa i da različiti oblici pritisaka s kojima ne može da izađe na kraj, ostavljaju mogućnost da ovakvom reakcijom smanji tenziju koju oseća. Da bi se smanjila učestalost, kao i intenzitet mora da se obrati pažnja na kvalitet života i na način ostvarivanja kontakta sa psom. Njegova nesigurnost i emocionalna nezrelost veoma često se ispoljavaju baš kroz ovaj oblik ponašanja. Pas mora biti siguran u svoju okolinu i mesto u njoj kako bi bio spreman da prihvati sve posledice koje život nosi. Moguće je da ovo ponašanje bude jednostavno nadogradnja na zdravstvene probleme koje pas ima.

Veterinar koji dođe u kontakt sa ovakvim psom mora da se pozabavi njegovim zdravstvenim stanjem i da proveri da li se ne radi o bolestima urinarnog trakta, dermatitisima i hormonalnim statusom. Drugi pristup podrazumeva da se izbegavaju situacije gde se ovakvo ponašanje ispoljava, ili da se pas stimuliše nekim drugim aktivnostima u datom trenutku. Veoma često ovo rešava problem, jer samo naskakivanje s vremenom postane stimulans za sebe u određenoj situaciji, a ne rešava stvorenu anksioznost. Pa, kad se već radi o navici, treba da je eliminišemo drugom navikom, manje ekstremnom i obeshrabrujućom.
U svakom slučaju, u ovakvim i sličnim primerima, potrebno je mnogo više vremena da se posveti psihologiji i svim pokretačima koji dovode do ovog i mnogih drugih oblika anksioznog ponašanja. Činjenica je da pas mora da bude deo porodice kako bi se u njoj osećao dobro, bez potrebe da poseže za ekstremnim oblicima ponašanja.

humping dog

Igra
U svetu četvoronožaca, igra ne služi za raspirivanje mašte, već za prihvatanje nužnih lekcija zajedničkog preživljavanja i subordinacije (ako je jedinka slabija). Pse ćete videti kako pažljivo prate, prave zasedu i napadaju imaginarni plen. Pritom stvaraju međusobno poverenje i sposobnost međusobne saradnje. Isto tako, ako vidite da slabiji pas naskače na jačeg, pri čemu se ovaj ne brani, ne treba zbog tog praviti paniku. To je normalan odnos stvaranja poverenja jer slabiji pas ne pokušava da osvoji neki poen već pokušava da se još više približi jačem, koji to velikodušno dozvoljava, pri čemu pokazuje i svoju nežniju stranu, koja potčinjenima treba da kaže da on nije tiranin i da brine o svojima.

Samoumirujuće ponašanje
Naskakivanje ne mora da bude samo razlog vlasnikovom stresu. Moguće je da to bude i deo rituala pred spavanje. Tada pas kao objekat koristi svoje ćebe, jastuk ili omiljenu igračku, ako je ima. Ne mora da se ponavlja pre svakog odlaska na spavanje, ali umnogome podseća na sisanje palca kod beba.

Kastracija
Kastracija predstavlja samo uslovno moguće rešenje problema naskakivanja. Uspeva u nešto više od pedeet odsto slučajeva. Ako se i ne desi da je to rešenje, pas nastavlja po starom.