Šta kada pas stalno liže genitalije?

Vlasnici muških pasa vrlo često traže savet veterinara u vezi gnojnog iscedka iz prepucijuma. Ponekad se i ne primećuje ništa drugo nego da pas intenzivnije liže genitalije.

Male kolicine žutozelenog iscedka su normalna pojava kod mužjaka i obicno se javlja negde u periodu puberteta. Takav iscedak vas ne mora zabrinjavati posebno ako je pas dobrog opšteg stanja, normalno jede i nema nikakvih drugih simptoma.

Pojačani prepucijalni iscedak može ukazivati na neka oboljenja kao što su hipertropija prostate, povrede izazvane hipererseksualnim ponašanjem strano telo u prepucijumu tumori penisa i slicno. Posebno ako je iscedak krvav . potrebno je odmah odvest psa na pregled. Pregled penisa nije neprijatan, a spoljašnjim pregledom veterinar će odmah ustanoviti da li je sve u redu.Prostata se pregleda rektalno što takode nije bolno tako da je pregled kratak nije invazivan, a govori nam da li vas iscedak treba zabrinjavati ili ne.

Vlasnik treba da da infomacije o boji iscedka,koliko dugo je prisutan,da li je pas promeno ponašanje i slično. Kod patoloških promena na penisu obično je prisutna bol što vlasnik prvo primeti.

Pas koji ima bolove u podrucju genitalija drži se pogrbljeno, teško hoda i bezvoljan je. Kod trauma je moguca i fraktura penisne kosti oko koje nastaju veliki hematomi. Traume genitalija spadaju u hitne slučajeve, a najčešce se dogada u vreme parenja.

Prvo se pregleda sam prepucijum i potražuju se ostaci iscedka kako bi potvrdili opažanja vlasnika. Pregleda se zatim penis, kao testisi i okolna koža gde se može naći ulazno mesto ako je u pitanju strano telo (travke). Problemi sa prostatom su prisutni uglavnom kod pasa srednje i starije životne dobi. Ukoliko se radi o prostatitisu, upalnim promenama prostate, rektalna palpacija je po pravilu bolna. Kod hiperplazije prostate pregled nije bolan, a dijagnoza se potvrđuje ultrazvukom ili rentgenom.

Kastracija u potpunosti elminiše sve probleme sa prostatom pa se kod kastriranih pasa moramo usresrediti na druge moguce uzroke iscedka.

Nakon izvršenih hiruških zahvata na psima uvek se postavlja pitanje kako zaštiti hiruršku ranu od lizanja, ceškanja i sličnog, dakle onog što nazivamo autotrauma.

Životinje se nakon hiruških zahvata ponašaju vrlo različito. Nekima ne pada na pamet da diraju ranu jer im to izaziva bol, te su idealni pacijenti koji miruju nakon operacije. Oni temperamentniji predstavljaju veći problem. Po svaku cenu nastoje doći do šavova, ližu ranu nemilice, te pokušavaju da pokidaju šavove uprkos tome što ih takvo čupkanje boli.

Jako temperamentne životinje možemo držati sedirane nekoliko dana nakon operacije, ali licno predlažem da se to izbegava pošto se uvek radi o psu ili maci koji je nedavno probuđen iz opšte anestezije. Medutim, ponekad je neizbežno, posebno ako vlasnici nisu u mogucnosti da budu stalno sa operisanom životinjom i to barem prvih nekoliko dana po izvršenom zahvatu.

Metoda zaštite rane zavisi prvenstveno od toga na kojem je delu tela izvršen hiruški zahvat. Za one na podrucju glave idealan je tzv. Elizabeta okovratnik. Radi se o plastičnoj kragni koja izgledom najviše podseća na satelitsku antenu. Takva kragna sprečiće psa ili macu da zadnjom nogom češe ranu na glavi (operacije na ušima, ocima, abscesi kod macaka). Pogodni su i za zaštitu rana na drugim delovima tela, narocito na stomaku.

Vlasnici neretko sami u najboljoj nameri apliciraju na ranu razne praškove, ali ni to ne preporucujem jer ukoliko je rana malo secernira, to ce se sle-piti sa praškom i napraviti krastu koja ometa srašclvanje tkiva. Po pravilu nema većih problema posle operacija ukoliko se slede upustva veterinara. Operisana životinja ne me se ostavljati bez nadzora, ne sme ležati na prljavoj podlozi i ne smete dozvoliti da liže ranu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *