Šta kada pas slomi rep?

Da li ste znali da pas može da slomi svoj rep? Pseći repovi naime, mogu se veoma lako slomiti, a što je rep duži, više je izložen riziku od ozbiljnog preloma ili druge povrede. Rep psa se sastoji od malih kostiju koje zajedno drže zglobova. Zato se kosti mogu lako dok zglobovi mogu da se dislociraju.

Znaci slomljenog repa

Postoji mnogo različitih načina na koji pas može da slomi rep – od da je zabio povrede u igri ili mu je neko slučajno stao na rep. Na žalost, vlasnik psa nije uvek tu kada pas slomi rep, a čak i kad jeste on to ne primeti odmah, tako da vlasnik mora da koriste svoju najbolju procenu i kako bi odredio da li rep slomnjen ili ne.

Znaci slomljenog repa najčešće su otok i savijanje repa, rep boli na dodir, pa pas koji ima problema kreće se mašući repom.

Sindrom mrtvog repa je nešto potpuno drugo od slomljenog repa.

Pas sa ovim sindromom odnosno sindromom slomljenog repa najčešće drži zavučen rep između nogu, jer ga tako manje boli. Rep visi, mlizav je, a uzrovi mogu biti razni, od teških vežbi do kupanja u hladnoj vodi. Zbog toga se ovaj sindrom naziva i “hladna voda”. Radni i sportski psi su više skloni ovom sindromu zbog aktivnosti kojima se bave. Psi koji pate od ove vrste repa, mogu imati repove koji su potpuno opušten, ili delimično opuštene.

Tail of pug
Tail of pug

Kada treba da idete kod veterinara?

Bez obzira na to što rep ne drži nikakve vitalne organe, povreda repa kod psa može biti prilično opasna kao i veoma bolna za psa. Izrazito bolno mesto je ono ono pri dnu odnosno bliže telu. a ako se ne leči može doći i do oštećenja nerava.

Ako vaš pas slomi rep trebalo bi ga obavezno odvsti kod veterinara.

Inače, slomljen rep se veoma teško leči u kućnim uslovima, pa ga treba savršeno imobilisati kako bi pravilno zarastao. Slomljene kosti u repu će početi da se regenerišu ubrzo, a ukoliko se ne leči na adekvatan način postoji šansa da psu rep zauvek ostane povijen na dole.

Pored toga, ovo je veoma bolno stanje za psa, pa se preporučuje da veterinar prepiše i tablete protiv bolova.

Tretman slomljenog repa u velikoj meri zavisi od povreda koje je pas doživo. “Resetovanje” repa može biti jedan od načina da se “popravi” slomljena rep.  Teške povrede mogu zahtevati operaciju ili amputacija.

Da li je vaš pas ikada povredio svoj rep? Recite nam nešto o tome u komentarima. Šta ste vi uradili po tom pitanju?

One Comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *