Šta kada pas prekomerno liže genitalije

Verovatno ste primetili da vaš pas, posebno mužjak češto liže polni organ. Iako je lizanje skrotuma kod pasa sasvim normalan i prirodan proces “kupanja”, prekomerno lizanje upućuje na određene probleme.

Naime, prekomerno lizanje dovodi do iritacije kože skrotuma, što podstiče psa na ponovno lizanje pa tako dobijamo zatvoreni krug. Stalno lizanje dovodi do privremenog olakšanja osećaja svraba, ali isušuje i iritira kožu čime se dovodi do pogoršanja celokupnog stanja.

pas-genitalije

Zato, ako se primeti da pas liže skrotum, a koža izgleda sasvim normalno, nema problema. Ukoliko primetite određene promene  boje kože, treba pronaći uzrok prekomernog lizanja i prekinuti ciklus.

U ovom slučaju od velike je pomoći i pregled kod veterinara koji će razlučiti ne radi li se o upali ili alergijskoj reakciji.

Simptomi koje ste primetili kod ljubimca mogu da prate i upalu epididimisa ili drugog organa u genitalnoj regiji tela te usled bola, pas pokušava olakšati stanje lizanjem. Takođe pas i nakon šišanja može da ispolji ove simptome.

U tim slučajevima, moguće je da je odreagovao na neki od korišćenih preparata pri šišanju ili mu zaista nedostatak dlaka na tom području izaziva neprijatnost te je lizanjem pokušava ukloniti.

Jednom kada se identifikuje uzrok prekomernog lizanja može se u potpunosti lizanje i eliminisati te tako pomoći izlečenju stanja.

Kako bi se omogućio brži oporavak kože na iziritiranom području tela, vašem ljubimcu možete staviti i elizabetanskim zaštitni ovratnik, a na skrotum možete i naneti kremu koja će smiriti osećaj svraba i iritacije.

Ukoliko se stanje vašeg ljubimca ne popravi kroz 2-3 dana, preporučuje se poseta veterinaru koji će na osnovu pregleda preporučiti primerenu terapiju i dalju negu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *