Šta kada pas povredi nokat?

Vaš pas će verovatno u nekom delu svog živata iskidati ili polomiti nokat, pošto su oni vrlo aktivna stvorenja i njihove kandže zapinju o hrpave podloge dok se igraju i trče. Evo šta treba da uradite kada dođe do ove veoma bolne povrede.

Nokti pasa se redovno “troše” trenjem o hrapave površine. Međutim, nokat “petog prsta”, koji se nalazi nešto više na šapi, posebno je podložan povredama.

pseca-sapa

Ukoliko pas u igri slučajno zakači taj nokat ili ga izvrne može doći do pucanja i krvarenja. Zato je važno da potražite pomoć veterinara da ne bi došlo do infekcije. Ono što vi možete da uradite u ovakvim slučajevima jeste da uvijete prst ili kompletnu šapu da bi zaustavili krvarenje.

Kako bi se sprečile dalje povrede, prvenstveno treba iseći deo polomljenog nokta na mestu ispod preloma, zaustaviti krvarenje, očistiti toplom vodom i dezinfikovati antiseptikom.

Šapa treba da se previja narednih nekoliko dana sa redovnim menjanjem zavoja kako bi se smanjila iritacija oštećenog tkiva. Veterinar će psu prepisati antibiotike koji se primenjuju kako bi se sprečila pojava infekcije.

Prelomljeni nokat će početi da raste u toku nekoliko dana.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *