Šta kada pas povraća belu penu posle obroka

Najčešći uzrok pojave gastritisa je pogrešna ishrana koja po svom sastavu i kvalitetu ne odgovara potrebama psa. Jednolična ishrana, pokvarena i ustajala hrana, mnogo začina u hrani uzrok su zapaljenju sluzokože koje se javlja u najviše slučajeva. Prožderavanje je takode često uzrok povraćanja i gastritisa, a do tog dolazi kod nepravilnog režima ishrane, lakomosti i preobilnih obroka neprimerenih rasi i uzrastu psa. Preosetljivost na određenu hranu ili neke njene sastojke uzrok su gastritisa kod neuobičajenih obroka, koji se pojavljuju iznenada. Oba ova uzroka mogu se pojaviti u periodu učestalih stavlja i gozbi, kada se psima daje neuobičajena hrana (prasetina, torte, kolači). Neprikladna hrana i hrana lošeg kvaliteta je uzročnik gastritisa, a tu ubrajamo hranu direktno iz frižidera ili hranu koja dugo stoji na hladnom , teško probavljivu hranu, otpatke i suve obroke. Nisu retki gastritisi izazvani gutanjem stranih predmeta koji ne spadaju u hranu kao sto su različite koštice, kamenje,  igračke, drvo, dlakakosti, koje se u ogromnoj količini daju psima kao kuvane ili pečene. Virusi, bakterije i gljivice su takode često uzročnici infektivnog gastritisa (štenećak, parvoviroza, zarazni hepatitis, teptospiroza). Različite hemikalije, otrovi i lekovi takođe mogu biti razlog pojavi gastritisa sa blažim ili težim simptomima (trovanje fosforom, arsenom, olovo, živa, insekticidi, rodenticidi, aspirin itd.).

foto: pixabay

Akutni, rede hronični gastritis nastaje prilikom seobe odraslih crevnih parazita, glista i pantljičara.

Gastritis se može pojaviti i kod oboljenja drugjh organa, kao šo su piometra, pijelonefritis, insuficijencija bubraga, uremija i razna obolenja creva. U ovim slučajevima, gastritis ja akutnog ili hroničnog toka, često hemoragičnog karaktera.

Klinička slika gastritisa zavisi od stepena i trajanja zapaljivog procesa na sluzokoži, te o poremećajima koja nastaju kao postedica zapaljenja zida želuca. Kao preovladavajući simptomi pojavljuje se jako i učestala povraćanja, nedostatak apetita, manje ili više poremećeno opšte stanja.

Simptomi sami po sebi nisu karakteristični, osim povraćanja koje se sa sigurnošću dovodi u vezu sa oboljenjem želuca. Bolest započinje naglo. Psi počinju sa jakim povraćanjem i izbacuju sadržaj želuca u kome se nalazi nesvarena hrana, strani predmeti, sluz, a ponekad i gliste. Posle obilnog izbacivanja hrane sledi period kada pas povraća balu lepljivu sluz, koja je ponekad pomešana sa žuči pa otud žuta boja. Često je sadržaj penušav, a ređe sadrži krv kao posledicu mukotrpnog i dugotrajnog povraćanje ili naprezanja. Temperatura obično nije povišena, osim u situacijama kada ja gastritis simptom nekog zaraznog oboljenja.

Oboleli psi osećaju povećanu žeđ, a kao neminovna postedica se javlja gubitak vode i elektrolita. Kod upornog povraćanja javlja se potištenost jačeg stepena, pospanost, smanjena elastičnost kože, dehidracija, jaka depresija ili ekscitacija. Kod hroničnog gastritisa javlja se velika količina lepljve žilave bele sluzi koja je retko sa primesama žuči (žute boje).

Lečenje podrazumeva uklanjanje uzroka oboljenja, suzbijanje dehidracije i nadoknada elektrolita, suzbijanje upalnog procesa na sluzokoži želuca i racionalizacija ishrane uz primenu svih dijetetskih mera.

Savetuje se odlazak kod veterinara kako bi se pas pregledao, postavila dijagnoza i kako bi se započelo sa adekvatnom terapijom. Boja dlake je u većini slučajeva trobojna. Nega takve dlake je jednostavna jer ne zahteva veliku pažnju. Za održavanje kratkodlakih pasa je dovoljno redovno četkanje.

Izvor: Pet centar, Milan Milanović, dr. vet. med., Pet centar, Sentandrejski put 11, Novi Sad

Author: Ljiljana

Trudimo se da naš portal bude ispunjen bogatim sadržajem o psima, kako bi vas o svemu u vezi sa njima informisali i ujedno vam pomogli da svaki dan naučite nešto novo. Želite da imate psa ili već imate psa? Na pravom ste mestu!

Share This Post On

Ostavite odgovor