Šta kada pas odjednom promeni ponašanje?

Često naš ljubimac odjednom promeni ponašanje. Uzrok tome ne treba uvek tražiti u psihi psa već su potrebna klinička ispitivanja. U pitanju može da bude i fizički bol. Mnogi vlasnici tako napuštaju svoje pse i daju ih drugim vlasnicima ili u azile zbog problematičnog ponašanja. Bilo da je u pitanju plašljivost ili agresivnost, ili prestanak održavanja higijene u prostoru u kojem boravi pas (kad počne da obavlja malu i veliku nuždu po kući), vlasnik će ovo u većini slučajeva smatrati isključivo poremećajem ponašanja.

Naravno, i zbog drugih razloga, pas može da se ponaša onako kako nama ne odgovara. Npr. pas mokri gde ne bi trebalo. U pitanju može biti fizički bol, ali i neurološka, metabolička ili endokrinološka oboljenja, virusna infekcija herpesom, upala mokraćnih puteva, polnih organa, ili probavnog trakta itd.

Iz iskustva se zna da posebno psi koji boluju od 4 do 6 nedelja pokazuju problematično ponašanje, kao i hronično oboleli psi ili oni koji trajno uzimaju lekove. Posebno se pokazalo da psi sa hroničnim srčanim problemi i problemima krvotoka pokazuju promene u ponašanju. Takođe se na psihu psa odražavaju i problemi sa kožom i dlakom, verovatno zbog češanja i bolnih infekcija. Promena ponašanja se najčešće manifestuje kod pasa starijih od dvanaest godina i pasa između 12 i 18 meseci.

Two_Fox_Terriers

Često se senilno ponašanje pasa može porediti sa istim problemom kod starijih ljudi (Alchajmerova bolest ili demencija). U ovu disfunkciju navedenih promena ponašanja ubrajaju se npr. nezainteresovanost za hranu, nehigijena prostora, smanjena sposobnost izvršavanja komandi, prepoznavanje mesta, osoba ili drugih životinja, opšta apatija, slabost i dezorijentisanost, isprekidan ciklus spavanja i budnog stanja, krvotoka, prisilni pokreti, manje tolerancije kad pas ostane sam, podrhtavanje.

Uzrok promene ponašanja pasa je često smanjena funkcija štitne žlezde kao i bolovi kod ortopedskih problema. Nekim psima je potrebno uvesti kombinovanu terapiju – lečiti i telo i psihu, a nekima je dovoljna i jedna vrsta terapije. Tu se javlja i problem dijagnostikovanja uzroka bola kod agresivnih ili plašljivih pasa.

Postoje mnogi signali koji nagoveštavaju neki organski poremećaj. Zato vlasnici treba da obrate posebnu pažnju čim primete neuobičajeno ponašanje svojih pasa: ponekad se životinje u istoj situaciji ponašaju čas plašljivo, čas mirno, na dodir reaguju plašljivo bez prethodnog maltretiranja i si. Zato je najbolje što pre obratiti se veterinaru.

Mnogi nagoveštaji uticaja somatskih faktora na problematično ponašanje:

– Promena ponašanja se javlja iznenada

– Nisu vidljivi spoljašnji uticaji na ponašanje (npr. promena okoline, glasni zvuči, promena hrane, trauma i si.)

– Promena ponašanja nastupa samo periodično (npr. posle jela)

– Životinja se u istim situacijama ponaša različito, čas plašljivo, čas smireno

– Agresivno reaguje samo na dodir (ili plašljivo) iako ranije nije doživljavala dodir kao nešto neprijatno

– Poznata su oboljenja praćena bolovima

– Problem ne može da se svrsta u uobičajene načine ponašanja

– Neuobičajen aspekt ponašanja životinje je neobjašnjiv

– Promena nastupa svejedno da li je vlasnik prisutan ili ne.

Dalji nagoveštaji uticaja somatskih faktora u slučaju neodržavanja higijene:

– Životinja uneredi svoje mesto gde leži ili sedi dok spava

– Životinja toga očigledno nije svesna

– Vlasnik je sproveo adekvatnu obuku o održavanju higijene, ali životinja nije očigledno u stanju da to nauči

– Životinja je prethodno duži period bila čista i pražnjenje obavljala napolju

– Životinja češće mokri manje količine urina, ali ne u smislu obeležavanja teritorije, već oseća pritisak iako više nema urina.

– Životinja jede ili/i pije previše.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *