Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Šta kada pas ima problem sa ušima

Najčešći problem u uhu psa je upala spoljašnjeg ušnog kanala, što se naziva otitis externa. Prostor između spoljašnjeg otvora uha i bubne opne može biti iziritiran infekcijom, prisustvom parazita, alergijom i stranim telom.

Simptomi problema sa uhom

Kao posledica iritacije javlja se češanje,Vaš ljubimac trese glavom i reaguje bolno kada se uši dotaknu, a možete primetiti i iscedak. Hematom uha često nastaje kada iritacija duže traje. U zavisnosti od uzroka mogu biti zahvaćeni jedno, ili oba uha

Kako se postavlja dijagnoza problema sa uhom

Veterinar će otoskopom pregledati uši Vašeg ljubimca. On će takođe uzeti uzorak sekreta iz uha i pogledati pod mikroskopom da bi utvrdio da li je prisutna infekcija ili ušni šugarac. Ako je prisutna infekcija, uzorak bi trebalo poslati u laboratoriju da bi se izolovao uzročnik i da bi se odredilo koje lekove bi trebalo primenjivati da bi tretman bio što efikasniji. Tokom pregleda, veterinar može videti i strano telo, kao što je popino prase u ušnom kanalu. Ako su uši Vašeg psa suviše bolne , možda će biti potrebna sedacija ili anestezija.

pas usi

Najčešći uzroci problema sa ušima

Neki kućni ljubimci su skloni problemima sa ušima zbog anatomije, alergije, ili stanja kože. Ventilacija uha je loša kod pasa sa spuštenim ušima , što stvara toplu i vlažnu sredinu povoljnu sa razvoj bakterija i gljivica. Određene rase pase takođe imaju veću sklonost ka alergijskim reakcijama i problemima sa kožom kao što je seboreja. Ovi problemi sa kožom, takođe utiču i na uši, što može dovesti do čestih upala i hronične infekcije.

U ušnom kanalu, kao i na koži normalno se nalaze male količine bakterija i gljivica. One su potpuno bezopasne, osim kada se njihov broj previše poveća. Povećanje broja izaziva iritaciju, upalu, neprijatan miris i iscedak. Hronična infekcija može dovesti do oštećenja tkiva uha, uključujući i pucanje bubne opne. Ako je bubna opna oštećena, infekcija se može proširiti na srednje ili unutrašnje uho, što može izazvati ozbiljne probleme kao što je krivljene glave na stranu, gubitak ravnoteže i nemogućnost normalnog hoda.

Paraziti u uhu su ušni šugarci i krpelji. Ušni šugarci su sitni insekti jedva vidljivi golim okom. Oni su vrlo zarazni među životinjama. Izazivaju jak svrab i stvaraju veliku količinu crnog, lepljivog sekreta. Kućni ljubimac koji ima šugarca neprestano češe uši. To može dovesti do infekcije uha ili kože, kao i do oštećenja dubljih struktura uha. Krpelji se mogu pričvrstiti na unutrašnju stranu uha. Oni mogu iritirati uši ili izazvati opstrukciju ušnog kanala, što sprečava normalnu ventilaciju uha i ometa sluh.

Najčešće strano telo u ušima pasa je popino prase. Ova trava se može zakačiti za dlaku Vašeg ljubimca i postepeno ulaziti u kožu, uši, nos ili šape gde može izazvati ozbiljne probleme. Popino prase u ušima je vrlo iritantno. Ako se ne ukloni na vreme, može probiti bubnu opnu.

Lečenje problema sa ušima

Prvi korak u lečenju uha je detaljno čišćenje. To ponekad može zahtevati sedaciju ili anesteziju. Nakon što su uši čiste, može se primeniti terapija koja je propisana. Antibiotici se koriste za bakterijske infekcije, antimikotici za gljivice, antiinflamatorni lekovi za iritaciju i alergiju i insekticidi za ušne šugarce. Većina lekova se aplikuje direktno u uho psa i pravilna primena je veoma važna za efikasno lečenje. Lekovi se moraju primenjivati tačno prema uputstvu veterinara i to u propisanom vremenskom periodu čak i kada izgleda da se ljubimac u potpunosti oporavio pre ovog termina.

Završni korak je minimalizovati faktore koji mogu povećati rizik od nastanka infekcija uha kod kućnih ljubimaca. Problemi sa kožom i alergijama mogu se kontrolisati pomoću dodatka ishrani koji pozitivno utiču na kvalitet kože i dlake, antihistaminicima ili antiinflamatornim lekovima. Rutinsko čišćenje ušiju sa proizvodima koje Vam preporuči veterinar takođe može pomoći. Iako možda izgleda smešno, možete pomoći da spuštene uši Vašeg psa ostanu zdrave i suve tako što će te ih gumicom za kosu podići na vrh glave i tako držati po sat vremena svaki dan. Izbegavajte da puštate Vašeg ljubimca na mesta na kojima ima popinog preseta i posle svake šetnje proverite da se možda neko nije zakačilo. Ako se pojave simptomi problema sa ušima, potražite pomoć veterinara pre nego što se stanje pogorša.