Šta kada pas dobije grip?

Prema Centaru za kontrolu i prevenciju bolesti (engl. CDC) ,” Grip pasa je zarazna bolest respiratornog sistema izazvana specifičnim virusom gripa tipa A koji se naziva “virus gripa pasa.” Ovo je bolest pasa, ljudi ne obolevaju. Virus se prvo pojavio kod konja, a zatim je mutirao u oblik koji je infektivan za pse. Grip pasa nije povezan sa svinjskim ili ptičijim gripom koji su poslednjih godina bili u centru medijske pažnje.

Grip pasa je prvi put otkriven kao uzrok respiratorne infekciije kod grupe hrtova za trke 2004. i od tad je nastavio da se širi prvenstveno kod pasa koji su u bliskom kontaktu, najčešće u odgajivačnicama i azilima za pse. Simptomi su slični, ali ponekad intenzivniji nego kod “zaraznog kašlja” koji izaziva Bordetella. Oni uključuju povišenu telesnu temperaturu, neproduktivan suvi kašalj, gubitak apetita, netoleranciju na fizičku aktivnost i letargiju. Za pse sa već postojećim bolestima srca i pluća, grip može biti fatalan usled razvoja sekundarne bakterijske upale pluća, kao najozbiljnije posledice ove bolesti.

Generalno, stopa smrtnosti od gripa pasa je vrlo niska (manje od 1%). Iako je bolest veoma zarazna, oko polovine testiranih pasa mogu biti pozitivni na virus gripa bez ispoljavanja kliničkih simptoma. Uprkos ovako dobroj prognozi, preporučuje se da svi psi koji ispoljavaju kliničke simptome dobiju potpornu terapiju. Sekundarne bakterijske infekcije se mogu brzo razviti i izazvati veoma visoku temperaturu, šok i diseminovanu intravaskularnu koagulopatiju (poremećaj krvarenja pri čemu je sposobnost koagulacije prekinuta, pa ljubimac može da iskrvari). Ove ozbiljne simptome je lako izbeći primenom terapije na samom početku bolesti. Posebni tretmani za komplikovane slučajeve gripa uključuju primenu intravenske infuzije da bi se nadoknadila tečnost i elektroliti, primenu diuretika (lekovi koji pomažu u eliminaciji nakupljene tečnosti u plućima) i antibiotika širokog spektra. Pre nego što se razviju komplikacije obično su dovoljni samo lekovi protiv kašlja koji smanjuju upalu dušnika koja bi mogla da dovede do sekundarne bakterijske infekcije. Veterinar će nakon pregleda proceniti koji tretman je najbolji za Vašeg ljubimca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *