Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Šta kada odrastao pas počne da brlja po stanu

Lepo je imati vaspitanog psa. Još je lepše ako svoje potrebe fiziološkog karaktera obavlja tamo gde mi mislimo da treba. Ali, dešava se i da odrastao pas „zaboravi“ šta gde treba da radi. U tom slučaju moramo da utvrdimo o čemu se radi i eliminišemo problem, ne i kuče, naravno.

Ako niste navikli da se to dešava u vašoj kući, prvo pozovite veterinara. U njegovom domenu može se naći sijaset razloga za ovakvo ponašanje. U pitanju mogu biti bolesti digestivnog trakta, bubrega ili mokraćnih puteva ili poremećaj u hormonalnom statusu, a što treba da otkrije profesionalac uz vašu svesrdnu pomoć u realnom opisivanju stanja koje vas frustrira.

Ali, ako je u pitanju problem u ponašanju, valja se pozabaviti njegovom psihom i razlozima koji su doveli dotle da pas na ovaj način iskazuje svoje nezadovoljstvo. Dakle, vreme je za lekcije iz lepog ponašanja ili, vreme je da pokušamo da shvatimo šta to pas pokušava da nam kaže.

Početak

Novonastalo ponašanje ima svoj početak a verovatno i ritam koji moramo da otkrijemo i da pri tome utvrdimo obrazac. Čak bi bilo dobro da se i beleži kada se incidenti dešavaju. Na primer: da li ste u kući ili ste odsutni kad se to dešava, da li ste sami sa psom ili su tu i gosti, da li tim ljudima posvećujete posebnu pažnju, pa samim tim izazivate ljubomoru kod svog ljubimca. Da li ste nervozni ili umorni posle posla pa nemate vremena za druženje i jednostavno ga ignorišete posle celog dana van kuće. Kada se preispitate, zabeležite zaključke do kojih ste došli.

Obavezno zapišite vreme kada izlazite u šetnju, to jest kada psa izvodite da obavi svoje potrebe. Tako, ako pas to radi kada ste vi dugo odsutni, moguće je da on jednostavno ne može da izdrži i mora da to uradi u kući. U tom slučaju, potrebno je da ga ne ostavljajte predugo ili prečesto samog.

Pas dakle, može da reaguje tako kad je uznemiren, kad je ostavljen sam, ili kada grmi. U svakom slučaju, to je pokazatelj moguće anksioznosti. Ali, postoji i situacija kada pas tokom lošeg vremena ne želi da izlazi ni zbog svojih potreba (neće da prlja šape, pa to ti je!) pa onda pomalo prazni bešiku i creva, kako ne biste primetili (bar po njegovom mišljenju).


nered

Otuđenost
Anksioznost je jedan od ekstremnih problema koji mogu da dovedu do ovakvog ponašanja. Uz ovu pojavu idu i cepanje obuće, uništavanje nameštaja kada niste u kući. Ukor, kada se vratite i vidite nered, ima sasvim suprotan efekat. Da biste ovo predupredili, pokušajte da se ponašate potpuno nezainteresovano pre nego što odete, pokazujući psu na taj način da se ne dešava ništa dramatično i da je vaš odlazak samo privremen, pa zbog toga vi ne brinete, pa nema razloga ni on. Kupite mu, ponekad, neku igračku kada ste dugo odsutni, ali ne pokazujte preteranu radost kada se pojavite i ne komunicirajte s njim sve dok se ne smiri, ukoliko je bio uzbuđen kada vas je video. Ako to ne uspeva, dajte mu i neko sredstvo za smirenje, koje ćete dobiti od veterinara. Pas može to da radi kada niste kući i iz razloga što nije shvatio šta se od njega očekuje. U tom slučaju, držite ga na povodniku ili u prostoru koji, ako ga i uneredi, možete lako da očistite.

Ako je izuzetno podređen vama, može to da uradi kako bi pokazao da zna gde mu je mesto, ili može s druge strane da obeležava teritoriju. I jedno i drugo je normalno u pseće svetu, ali u kući je jednostavno nepodnošljivo. Iako je u prirodi ovakvo ponašanje slika i prilika podređenosti sa uvijanjem celog tela, mahanjem repom, savijanjem glave, ležanjem na leđima i prikazivanjem stomaka, miris koji ostaje u potpunosti anulira našu potrebu da nam pas na taj način pokazuje svoju odanost. Mokrenje može da se javi iako je pas nervozan. Kada je u pitanju obeležavanje teritorije, to je osobina odrasle jedinke koja želi da označi svoj prostor u sukobu sa drugim psom, ili možda osobom.

Odvikavanje

Popravljanje stvari kod odraslog psa se ne razlikuje mnogo od obuke šteneta po dolasku u kuću. Prednost je to što veći pas može duže da zadrži mokraću, pa samim tim i period ostavljanja može da bude duži.

U periodu navikavanja, dobro rešenje je i korišćenje kaveza, naročito ako je, kao mali, pas bio čuvan na isti način. Računamo na to da će na ovaj način čuvati svoje najintimnije okruženje i neće vršiti nuždu tamo gde spava. Ako to nije bio slučaj sa štenetom, to jest od početka je bio slobodan, moraćemo postepeno da ga upoznajemo sa kavezom i pokušamo da ga naučimo da to prihvati i provodi vreme u njemu kada mi nismo prisutni. Ukoliko pas pokazuje strah kada ga držimo u kavezu, ili i pored našeg nadanja obavlja nuždu, onda je kavez promašaj.

Problem može da nastane i u samoj definiciji doma. Moguće je, na primer, da pas smatra celu kuću, izuzev kuhinje, za svoj životni prostor, a da sama kuhinja može biti prostor gde je to dozvoljeno, to jest kuhinja je „napolju“. Zato možete ograničiti prostor svoga psa i postepeno ga povećavati kako bi on shvatio da je iz prostorije u prostoriju zabranjeno obavljati fiziološke potrebe. Kako bude usvajao jednu za drugom, treba ga navikavati da je svaki kutak vašeg doma i njegov, i da na taj način prestane da se ponaša kao da je napolju.

Kada psa izvodite napolje da obavi svoje potrebe, to treba da bude i njegova želja. Zato, ako to uradi odmah, on je i hteo da ide u WC, a ako se razvlači, onda on nije imao nameru da taj izlazak tako iskoristi. Zato, za izlazak ‘u toalet’ koristite poseban povodnik, po mogućnosti kratak. Ne bi bilo loše ako imate dva izlaza, da jedan bude samo za te potrebe. Za dugu šetnju neka ga asociraju drugi povodnik i druga vrata. Na taj način se i psu u glavi stvara slika i refleks gde ide i šta treba da radi.

Ako u ovom slučaju pas neće da sarađuje, vratite ga nazad i kontrolišite sledećih 15 do 30 minuta, pa ako ga uhvatite na delu, sprečite ga. Ukoliko se ništa ne desi, izađite ponovo sa potpuno istim scenarijem, kako bi stvorio sliku sa istim redosledom događaja.

Važno je da zapamtite da ukoliko „naletite“ na problem, potrudite se da to mesto dobro očistite i dezinfikujete ga, tako da ne ostane miris koji bi psa ponovo privukao. Kažnjavanje naknadno ne pomaže, pa i to batalite. Ako ga uhvatite, budite čvrsti, ali nemojte plašiti psa. Ali zato, kada to uradi napolju, ne propustite priliku da ga pohvalite i nagradite.