Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Šta kada je pas agresivan prema drugim psima?

Vaš pas obožava decu, voli da se mazi i rado se igra sa nepoznatim ljudima. Međutim kada je u društvu drugih pasa, on naprosto podivlja. Reži, naprada i voli da se tuče. Vama je neprijatno, zbog toga, a i drugi vlasnici počinju da vas izbegavaju. Šta treba da radite u ovakvoj situaciji? Strućnjaci kažu da prevencija počinje sa treningom štenaca i socijalizacijom.

Voma rano, čim primo vakcinu i učestalo druženje sa drugim psima, omogućiće da vaš ljubimac naučiti kako da prepozna i interpretira interakcije i reakcije drugih pasa. Ovaj vid komunikacije je veoma korista u sprečavanju agresije prema drugim psima.

Kada je vaš mladi pas u interakciji sa drugim psima važno je da uspostavite dobru kontrolu, ali trebalo bi i da se vi opustite. Veoma je važno naučiti psa da reaguje na uputstva da sedne, stane i bude tih.

To bi ga prvo trebalo da ga naučite u odsustvu drugih pasa, koristeći pohvale i nagrade. Bez obzira na to, na koji način postižete kontrolu nad vašim psom važno je da izbegavate metode koje daju vašem psu negativno iskustvo, tešku bol ili nelagodnost, koju potom može slučajno povezati sa drugim psom.

two dogs playing and showing teeth, separated from background
Ovo nije ni malo prijatna situacija

 

Zašto je moj pas agresivan prema drugim psima?

Pre nego što krenete da proučavate uzručnike agresivnog ponašanja kod psa, veoma je važno da tačno opišete šta se tačno dešava između pasa.

Ponašanje može sadržati režanje, lajanje, nasrtanje, lomljenje i / ili griženje, te učestalost jednog ili više od ovih reakcija može ukazivati na različite glavne motive.

Agresivno ponašanje može dovesti do povreda pasa i ili ljudi koji ih pokušavaju razdvojiti. Svaki slučaj agresije bi se trebao shvatati vrlo ozbiljno.

Igra nekih pasa može biti veoma burna. Ukoliko jedan od pasa ne želi da se igra na isti način to može prouzrokovati otvorenu agresiju. Takva neusklađenost zaigranog ponašanja je veća ukoliko je je jedan od pasa slabije socijalizovan ili ukoliko je došlo do preterane umešanosti vlasnika u psećoj igri.

Na primer, ako se psu uvek nalaže da ne prilazi drugim psima ili ga se odvuče od igre zbog preterane brige njegovog vlasnika, često se psa izloži negativnim asocijacijama prilikom susreta drugih pasa, te on može postati frustriran.

watch_my_lips

Prava agresija između nepoznatih pasa ima puno uzročnika gde je najvažniji korak u razvijanju strategije lečenja takvih slučajeva, razumevanjem emocionalnog stanja pasa učesnika.

Naučene komponente agresije

Uobičajeni elementi učenja uključuju sledeće:

Ako pas prepozna da njegove pretnje ili agresivnost rezultiraju u povlačenju (ili uklanjanje od strane vlasnika) od drugih pasa, ponašanje će biti pojačano

Ako vlasnik pokušava smiriti agresivnog psa ili ga odvratiti s poslasticama, pas može pomisliti da je nagrađen zbog agresivnog ponašanja.

Pokušaji kažnjavanja psa koji je agresivan prema drugim psima, obično služi da pojačaju uzbuđenje psa i uči ga da je podsticaj (drugi pas) povezan sa neprijatnim posledicama.
Mnogi vlasnici, u pokušaju da dobiju veću kontrolu, povećaju nivo ili vrstu kazne što dodatno pojačava uzbuđenje psa, te u nekim slučajevima može da dovede do osvete i odbrambene agresije usmerene na vlasnika.

CPC All Rights Reserved.3

Ako međusobna interakcija 2 pasa da rezultat bola i povrede jednog ili oba psa, psi će brzo naučiti da se više boje i budu agresivniji u budućim susretima.

Ako ne možete uspešno kontrolisati psa i rešiti situaciju bez pojačanog uzbuđenja psa ili povećanjem svog straha, problem se neće rešiti i verovatno će se pogoršati tokom vremena.

Moj pas je već agresivan. Šta mogu da učinim?
Prvo i najvažnije, važno je pozicionirati emotivno stanje vašeg psa i poraditi na povećanju opuštanja i samouverenosti kako biste smanjili pretnje. Cilj je smanjiti negativno uzbuđenje vašeg psa kako bi bio u boljoj poziciji učenja novih asocijacija povezanih sa drugim psimai. Osim toga, važno je da ste uspostavili dobru kontrolu nad svojim psom. Ovo ne služi samo za smirivanje psa i smanjenje anksioznosti, već vam i omogućava da se uspešno nosite sa susretima sa drugim psima. Vodilice kao i okovratnici su esencijalni i strogo preporučeni za pse koji će biti u situacijama kako bi mogli susresti više pasa.

Two dogs grin against each other
agresivnost

Počnite sa uspostavljanjem pouzdanih asocijacija veza između opuštanja i nagrade. Sačekajte dok se pas spontano ne opusti i poradite na pasivnim asocijacijama nagrađujući svog psa njemu vrednim nagradama koje će povezati sa takvim stanjem opuštanja.

Takođe može biti korisno da povećate usklađenost vašeg psa sa naredbama poslušnosti. Ako ga ne možete naučiti da sedne, legne, da ostane pored vas ili da krene na vašu komandu onda verovatno vas pas neće poslušati i ispravno reagovati u problematičnim situacijama.

Izbor nagrada može biti kritičan. Važno je koristiti pozitivna potkrepljenja koja su od interesa baš vašem psu (pohvala, igra, nagrada, poslastica …).

Jednako važno je biti dosledan u davanju potkrepljenja i to nakon izvršenja željenog ponašanja kako bi pas mogao povezati nagradu sa željenim ponašanjem.

HOW-TO-TRAIN-AN-AGGRESSIVE-DOG

Da biste promenili percepciju vašeg psa u odnosu na druge pse potrebo je smanjiti njegovu osetljivost (postepeno izlaganje) i poraditi na njegovom pristupu i pozdravljanju drugih pasa. To morate napraviti lagano počevši sa situacijama gde psa uspešno možete kontrolisati i nagraditi, potom prilagoditi težinu situacije od lakših prema kompleksnijim (veći prostor, veća populacija).

Vodite računa o tome da svom ljubimcu date dovoljno vremena za relaksaciju, kako bi potom lakše kontrolisali faktore koji ometaju vašeg psa i kako bi lakše uspostavili kvalitetnu komunikaciju.

Saveti za uspeh
Ukoliko i posle ovih saveta, shvatite da je vašem ljubimcu potrebna profesionalna pomoć najbolje bi bilo da se obratite profesionalcima u vašoj blizini za spomenuti problem. Neprofesionalnim i neproverenim savetima ćete samo pogoršali ponašanje vašeg ljubimca.