Šta je to što male pse čini drugačijim u odnosu na velike?

Šta je to što male pse čini drugačijim u odnosu na velike? I zašto male pse ili volite ili ne volite, pa sredine – nema. Razlog je verovatno to što su mali lajavci uglavnom neprijatni prema gostima, a često i prema ukućanima. Njihova reputacija nervoznih, ljubomornih, zaštitnički nastrojenih i prema strancima nepoverljivih pasa je, na žalost, široko prihvaćena iako je u osnovi pogrešna.
I mali i veliki psi pripadaju istoj vrsti, imaju isti genetski materijal, laju, ujedaju, maze se, a po karakteru, reklo bi se, dijametralno su suprotni. Ali, nisu. Zato, hajde da pogledamo kako tretiramo male a kako velike pse. Jer, mnogo toga što velikim psima ne dozvoljavamo, kod malih pasa nas jednostavno zabavlja.

Skakanje
Ako bokser od 30 kg skoči na čoveka, svi će se složiti da takvo ponašanje treba korigovati. Vlasnici će tražiti pomoć profesionalnih dresera, pretraživaće po internetu ili pitati poznanike koji takođe čuvaju pse šta da rade. Ako ne nađu rešenje, uskoro će pas biti zatvoren u posebnu sobu kada stižu gosti, kako bi sprečili eventualne neprijatnosti.
A na drugoj strani, patuljasti pinčer skače na čoveka. Ne boli, smešno je, a čovek misli ”ovaj pas me voli”. Ali, ovde nije bitno šta čovek misli. Da je pas na našem mestu, to bi bilo tačno, ali pas nije čovek. Skakanje za psa ima totalno drugo značenje. To je čin dominacije i respekta. Za psa, lični prostor je znak poštovanja, pa kad čovek dozvoli skok na sebe, automatski je pokazao potčinjenost. Dozvolio je psu da prikaže ponašanje
vođe čopora.

big smol

Režanje
Da li biste voleli da naljutite šarplaninca? Naravno da ne biste. Ali, ako čivava zareži, pa ona to radi, zar ne? Ustvari, ne! Nema razlike, u psećem mozgu i za jednog i za drugog režanje na ljude ima isto značenje. Ali, to je još jedna stvar koju malim psima jednostavno dozvoljavamo. Sigurno vam se desilo, bar jednom u životu, da ste bili gost u kući gde niste smeli da sednete na određeno mesto, jer neki mali lav brani svoju poziciju. Pri tome, vlasnik umesto da ukori psa, sa ponosom vam stavlja do znanja da je to njegovo mesto, i da se treba malo povući u stranu, kako mu ne biste smetali. I u ovom slučaju ste dokazali psu da je njegovo mesto na vrhu lestvice i da je njegovo ponašanje ispravno, jer kada on pokaže zube, svi se sklanjaju.

Reakcija
Ako vaš pekinezer odluči da laje i reži na druge pse dok šetate, ili dok prolaze pored ograde vaše kuće, to prosto izgleda simpatično, jer se vaš mali pas ponaša kao pravi veliki pas, a vi ste puni ponosa, jer imate osećaj da čuvate hrabrog psa čuvara.
Ali, ako nemački ovčar laje i reži na druge pse, biće ukoren i reći ćete mu da prestane. Činjenica je, psu nikad ne treba dozvoliti da izrazi dominantno ponašanje. Bez obzira da li je u pitanju veliki ili mali pas, njihov vođa čopora (čovek) mora psu da kaže – ne! A onda da proveri da li je komanda shvaćena i prihvaćena. I, treba znati da psi ne misle da su veliki ili mali. Oni žive u momentu i jesu ono što stvarno jesu, pa zato i reaguju u momentu. Za pse, veličina nije bitna. Sreća je da nas ne razumeju kad im kažemo da su mali, jer bi se sigurno uvredili.

Prostor
Ako večerate ili ste ispred kompjutera a vaš doberman u punoj snazi se mota okolo i skoči vam u krilo, sigurno ćete ga gurnuti nazad i reći mu da nije trenutak za to. Ali, ako vaš mali maltezer dođe na krilo, to je nešto drugo, to je simpatično. Jer, on vas voli i želi da bude blizu vas. Nije tačno!
Ovo je ponovo pitanje ličnog prostora. Vođa čopora odlučuje kada, gde i šta se radi. Vođa čopora traži mesto na vrhu. I normalno je da vaš mali pas sedi na vašem krilu, ali samo kada ga vi pozovete da dođe i da vam sedne u krilo.

Pretenzija
Ako sedite i gledate televizijski program, vaš mali pas može da skoči i sedne do vas na kauč, ali samo dok prihvata da je to vaš kauč, a ne njegov. Morate ga naterati da čeka sve dok ga vi ne pozovete da vam se popne u krilo ili pored vas. Kada pas stekne naviku da se penje kad mu se sviđa, to obično objašnjavamo ljubavlju i naklonošću. Za psa je to pretendovanje. Pas pokušava da vas poseduje. U svakom slučaju, kada sledeći put primetite da je pas čvrsto odlučio da se popne na vas, zapamtite, on vas potčinjava, i to nije ljubav. Čovek mora da poseduje svoj lični prostor, a psu se mora objasniti da može da se popne samo kada je pozvan.
Ukoliko imate osećaj da vam pas prilazi sa značenjem “ja te posedujem”, nije najbolji način da ga gurnete i oborite na pod. Bolje je da ga prstima, slično kao vilicama, pritisnete u toj meri da on počne da se povlači. Nemojte ga povrediti, ali mu stavite do znanja da nećete popustiti, i da će morati da se pokori. A kad ga vidite da leži mirno u pokornom stavu (glava je na podu, ne pokušava da ostvari kontakt očima, uši su usmerene nazad, rep je opušten i ne mrda, nije napeto podignut) pravo je vreme da ga pozovete da se popne, pod uslovom da vi to želite.
Takođe, čim pas ponovo pokuša da dođe do situacije “moj si”, treba ga ponovo spustiti na zemlju. Učinite da se pas pomeri. Ne pomerajte ga vi. Pas mora biti psihički pokoren.

Agresija
Ako vaš rotvajler reši da opasno zalaje na kućepazitelja… znajte da imate problem. Ali, ako vaš mali jazavičar uradi to isto, vi ćete savetovati kućepazitelju da izbegava psa. Mali pas se može sakriti ispod stola i nastaviti sa lajanjem i režanjem, vi ćete mu reći da ućuti, ali to obično ne urodi plodom. Gostu ćete objasniti da ne spušta ruke ispod stola.
Da je to rotvajler, stvari bi se odmah isterale do kraja, ali kod malog psa to se toleriše, a u stvari takvo ponašanje ne bi smelo da prođe neopaženo, tj, bez posledica za malog ljubimca.

Pas u krilu
Jeste li ikada videli malog psa u krilu vlasnika koji reži na sve koji mu se približe? Vlasnik misli da ga pas štiti jer ga voli. Ustvari, pas štiti svoju ‘imovinu’. Reč je o tome da mu je dozvoljeno da se oseća kao vođa čopora.

Sad zamislite u istoj poziciji dobermana. Slike u vašoj glavi idu od jednog do drugog psa i uglavnom primećujemo opasnost kada je doberman u pitanju, ali ne i kada je mali pas u pitanju i pokazivanje njegovog dominantnog ponašanja. U psećoj glavi nema razlike u iskazivanju ponašanja dobermana i malog psa, jer i jedan i drugi pokušavaju da budu broj jedan. Većina malih pasa ispoljava ovakvo ponašanje.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *