Šta je klikering metoda?

Kliker je mala plasična sprava, koja ima na sebi metalni (plehani) jezičak. Kada jezičak pritisnemo prstom i spustimo, čujemo veštački zvuk ”klik”. Iskreno, izgleda kao bezvezna igračka za malu decu. U njoj nema struje, čudesnih kompjuterskih programa – baš ničega. Samo mali jezičak i njegov klik.

Klikering metoda je donela pravu revoluciju u obuku pasa. Danas se taj alat koristi gotovo svuda – u socializaciji štenaca, osnovnoj obuci, sportovima, sprečavanju neželjenog ponašanja, kao i ozbiljnijim ”zanimanjima” – obuci za vodiče slepih, pet therapy, traženju narkotika,…

Ipak, ta mala sprava je napravila revoluciju u obuci pasa pa i svih drugih životinja.

Kako se to desilo?
Za početak se vratimo u istoriju, jer kliker, ili bolje rečeno način učenja sa klikerom, nije nov. Nije modni hit prošle sezone. U stvari je to koncept rada sa jako dugom tradicijom.

Karen Pryor, dreserka delfina i orka kitova, je 1985. godine napisala knjigu ”Don’t Shoot the Dog!” (Ne pucajte u psa!). U njoj priča o instrumentalnom uslovljavanju (Operant conditioning), teoriji, sa kojom svako može vaspitati svog kućnog ljubimca pa i ostale životinje.

Ono što je u celoj knjizi najbitnije, rezultati se postižu bez upotrebe prisile. Knjiga je svakako promenila način gledanja na vaspitanje životinja i možemo reči pomerila granice. Sa druge strane je i srušila sve temelje starog, tvrdog načina dresure.

Međutim, za samu klikering metodu i njegovu popularizaciju u svetu, je bila važnija 1992. godina, kada su gospođu Pryor zamolili da drži seminare o tome kako uz pomoč kliker spravice vaspitati pse. 250 trenera pasa, koliko ih je bilo na prvom seminaru, je do ove godine poraslo u desetine hiljada po celome svetu.

Samo internet strana kompanije Karen Pryor je u aprilu 2007 godine imala preko 20.000 posetilaca. Razlog svemu tome je jednostavan – klikering funkcioniše!

Ruski psiholog Pavlov je koristio izraz klasično uslovljavanje (Classical Conditioning). U svojim eksperimentima je psu prerezao žlezde, koje luče pljuvačku, da bi proveravao, u kojim uslovima pas balavi. Ispred psa je stavio hranu i naravno, pas je počeo da luči pljuvačku. Kasnije je zajedno sa hranom upalio sijalicu. Posle određenog broja pokušaja je pas počeo balaviti samo na upaljenu sijalicu.

Njegov naslednik, američki psiholog Skinner, je išao korak dalje. On je koristio termin instrumentalno uslovljavanje (Operant Conditioning). Poznata je tako zvana Skinnerova kutija (slika desno), u koju je stavio pacova. U čošku kutije se nalazila mala poluga, koja je na dodir ”bacala” hranu za gladnu životinju. Pacov je veoma brzo naučio da pomeranje poluge znači hranu i opstanak pa bi pritiskao polugu dok se ne bi najeo. Pritisak na polugu znači služi kao sredstvo (instrument) da se dođe do hrane.
Marketing

U slučaju Pavlova (klasično uslovljavanje), životinja se samo odaziva na okolinu, bez svesnosti svog ponašanja. Pas na primer čuje zvono i zna da će se vrata otvoriti. Pas je uslovljen da očekuja otvaranje vrata kada čuje zvono. U slučaju Skinnera, životinja svojim ponašanjem kontroliše okolinu. Pas dodirne zvono i vrata se otvore. Na taj način nauči, da je njegovo ponašanje uzrokovalo otvaranje vrata. Ovaj refleks dobio je naziv “instrumentalni” zato što je on postao instrument za zadovoljavanje potrebe. Pri ovom uslovljavanju ne daje se hrana (nagrada ili bezuslovna draž) sve dok ne dođe do odgovora na uslovnu draž. Ovo ponašanje je znači ponašanje kod koga subjekat (pas) deluje na sredinu. Učenje sa klikerom je zasnovano na tim principima.

Učenik psihologa Skinnera je bila Marian Breland Bailey (1920-2001.). 1942. godine se ona i njezin prvi muž Keller Breland pridružuju Skinneru u vaspitanju golubova pismonoša u II svetskom ratu. 1943. godine Brelandova osniva firmu Animal Behavior Enterprises (ABE). To je bila prva firma u svetu, koja je za učenje životinja koristila instrumentalno uslovljavanje. Bili su vodeći u principu humanog rada sa životinjama ali ne zbog moralnih obaveza. Ovu metodu su izabrali, jer su u kratkom vremenu dobili perfektne rezultate. Već 1947. su organizovali kurseve za trenere. Kao modele su koristili piliće, jer se sa njima najlakše uči!!!

Marianin drugi muž, Bob Bailey je obučavao više od 150 različitih vrsta životinja. Treneri firme ABE su u 50 godina rada vaspitali preko 15.000 životinja, za potrebe reklama, filmova, ali i vojsku, policiju i privatne klijente. Njihovi najpoznatiji projekti su bili za vladu, za koju su učili domaće i slobodne životinje, koje su živele u prirodi. Bez obzira na vrstu, životinje su radile na daljini od nekoliko kilometara i samostalno ispunjavale zadatke. Sve to u potpunosti i bez greške. Domače mačke su učili špijunirati neprijatelja i vodili su ih uz pomoć zvuka na velikim udaljenostima. U svim situacijama, u pucnjavi ili pored pasa, mačke bi ostajale potpuno mirne. Golubovi su leteli ispred čete u džungli i tražili zasedu. Delfini su u otvorenom moru samostalno plivali i do 8 sati od svog broda i obavljali zadatke. Gavranovi su vođeni laserom leteli iznad neprijateljske teritorije i uz pomoč malog fotoaparata oko svog vrata fotografisali tačno određenu zgradu. Psi su tražili eksploziv i žice od poteznih mina.

To, što mi treneri pasa danas zovemo klikering metodom, su zapravo pre mnogo godina koristili Keller Breland, Marian Breland Bailey i Bob Bailey. Saradnja para Baily sa Karon Pryer je jednostavno morala dati fenomenalne rezultate. Samo njima možemo zahvaliti za vrhunsku metodu obuke, koju može svako od nas koristiti kod svog kučnog ljubimca.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *