Šta je „dog-trekking”?

Najnovija u nizu psećih sportskih disciplina, nazvana „dog-trekking”, po mnogo čemu drukčija od ostalih, podrazumeva pre svega zajedničko učešće čoveka i psa koji vezani jedno za drugo treba da pređu određenu maršturu trčeći planinskim stazama.

Prvo takmičenje ove vrste održano je 1990. godine u Pijemontu, u italijanskim Alpima.

Pravila

PREMA pravilima ove sportske discipline predviđeno je da čovek i pas pređu 80 kilometara za tri dana, sa noćenjima u specijalno opremljenim kampovima.

Pre trke učesnici su podvrgnuti strogom pregledu lekara i veterinara koji treba da utvrde da li je njihovo zdravstveno stanje zadovoljavajuće i da li mogu da podnesu tolike napore. Na usputnim kontrolnim stanicama mogu da se odmore, utole žeđ i rashlade. Za i noćenje svaki učesnik ima obezbeđen šator i mesto za psa opremljeno posudama za hranu i vodu. Posle jednostavne večere svi odlaze na spavanje kako bi se pripremili za sledeću etapu. Svaka etapa dugačka je između 20 i 30 kilometara.

Ova vrsta sporta zahteva i posebnu opremu, kako za psa, tako i za čoveka. Pas nosi neku vrstu „uprtača”, izrađenog istom tehnikom i od istih materijala kao povodnici koji se koriste za pseće zaprege.

Vlasnici drže pse vezane za kopču na pojasu, sličnom onom koji koriste ljubitelji skijanja na vodi ili slobodnog penjanja. Trka između ostalog podrazumeva velike visinske razlike i znatne promene u temperaturi, što zahteva veliku izdržljivost i sposobnost prilagođavanja.

Samo se po sebi razume da su za ovaj sport najprikladniji polarni psi, haški, malamut i samojed koji su po prirodi izdržljivi i imaju već urođen „nagon za vuču”. Ovo ne znači da se ne mogu koristiti i druge rase, s tim što je za njihovu obuku potrebno više vremena. Neposredno pre trke vlasnik se poigrava s psom kako bi se životinja opustila, a njeni mišići pripremili za napore koji je očekuju u toku naredna tri dana.

Trening

Lepota ovog sporta je upravo u tome što čovek i pas treniraju zajedno kako bi se usaglasili i bili u podjednako dobroj formi. Pas ne mora da bude rasan. Na prvom takmičenju u Pijementu upravo je pobedio jedan mešanac. Važan preduslov je da je potpuno formiran, znači da je dostigao pun rast, da se ne bi suviše opteretio skelet koji je još u razvoju.

Ovo odgovara uzrastu od 15-16 meseci. U prvoj fazi priprema pas treba da nauči pravilan hod na povodniku dugačkom najmanje jedan metar, što znači da stalno bude u blizini bez nagle promene pravca i zaplitanja.

dog_trekking

Prvi izlasci treba da su kratki, ne duži od četvrti časa do dvadeset minuta i da se postepeno produžavaju zavisno od fizičkih mogućnosti čoveka i psa. Za održavanje forme biće dovoljan trening od jednog časa dnevno.

Zatim, možete trenirati psa bez povodnika tako što ćete lagano trčati navodeći ga da kaska za vama. Za ovu vrstu vežbe pogodan je svaki prirodan ambijent, polje. planina ili more, ali apsolutno treba izbegavati trčanje po gradu, na asfaltnoj ili betonskoj podlozi, blizu automobila i drugih izvora opasnosti. Kod treniranja u polju pazite da pas, ako nije na povodniku, ne pođe za životinjama na koje usput možete naići. Leti trenirajte u ono doba dana kad nije velika vrućina i ponesite sa sobom flašu hladne vode. Ako pas izgleda mnogo umoran odmah prekinite trening i obilato mu polijte glavu vodom. Posavetujte se povremeno i s veterinarom. Bez obzira da li ćete sa svojim psom učestvovati na takmičenju, dog-trekking je sjajna prilika za rekreaciju koja će vama i vašem psu omogućiti da ostanete u dobroj kondiciji i da izvesno vreme provedete na čistom vazduhu. Kod nas ovaj sport još nije prihvaćen mada postoje izvanredni tereni za treninge i takmičenja. Nadamo se da će ova rubrika poslužiti kao podstrek za okupljanje prvih ljubitelja ove sportske discipline

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *