Šta da radite kada ugine kućni ljubimac?

Nažalost, svako živo biće koje se rodi, mora jednog dana i da umre. S obzirom na to da kućni ljubimci kraće žive od svojih vlasnika, smrt ljubimca je jedan od najtežih, najtužnijih i najstersnijih trenutaka svakog vlasnika.

U uređenim državama imaju groblja za kućne ljubimce, ali kad se govori u Srbiji, taj problem i dalje visi u vazduhu.

Mnogi vlasnici u nedostatku prostora, ali i nepoznavanja zakona, ljubimce sahranjuju u svom dvorištu, po parkovima ili okolnim šumama na obodima grada. Po Zakonu o veterini ovakav vid sahranjivanja strogo je zabranjen i da na taj način postoji opasnost od širenja zaraze, a ako nekog uhvate preti mu kazna od 200.000 dinara.

Zakonski je određeno da se leševi životinja ne smeju samostalno sahranjivati i zato je najbolje rešenje pozvati službu koja se time bavi?!

Naime, u Srbiji ne postoji legalno i zvanično groblje za kućne ljubimce. Iako plan za izgradnju groblja na Novom Beogradu u bloku 51 postoji još od 1996. godine, do realizacije još nije došlo, a slična je situacija i u Novom Sadu. Prošle godine u julu ponovo je raspisan tender i čekaju se ponuđači, ali šta raditi dok grad ne sagradi „večnu kuću“ za ljubimce?

Praksa je pokazala da mnogi vlasnici u nedostatku informacija, ljubimce sahranjuju u svom dvorištu ili pak po parkovima ili okolnim šumama na obodima grada. Iz Komunalne policije i Veterine Beograd apeluju da je ovakav vid sahranjivanja najstrožije zabranjen i da na taj način postoji opasnost od širenja zaraze. Zakonski je određeno da se leševi životinja ne smeju samostalno sahranjivati i zato je najbolje rešenje pozvati službu koja se time bavi.

Veterina Beograd preuzima leševe pasa i mačaka sa određene adrese, a cena ove usluge je 4.100 dinara. Takođe, ljubimca sami možete odneti do direkcije u Bulevaru despota Stefana 119. u Beogradu, a tada je cena nešto niža 3.100 dinara. Ako životinju odvezete dirktno u hladnjaču u Ovči cena preuzmanja tela je 2.100. dinara. Preuzimanje leševa manjih ljubimaca na adresi vlasnika je 1.200 dinara dok je u Ovči cena 700 dinara. Uklanjanje nevlasničkih pasa i mačaka sa javnih površina iznosi 2.100 dinara.

Cene su slične i van Beograda. U Novom Sadu tela uginulih ljubimaca preuzima JKP Zoohigijena, dok u Soboru, Inđiji i Ćupriji postoje kafilerije, gde preuzimaju uginule životinje.

Ipak, rešenje postoji u Novom Sadu gde je otvoren i prvi krematorijum za kućne ljubimce u Srbiji „Aurorapet“. Posle kremacije, vlasniku ostaje urna kao uspomena na ljubimca.

Mnoge veterinarske ambulatne nakon eutanazije ljubimca, uz određenu naknadu odvoze tela, ali opet ili u Veterinu Beograd ili na Veterinarski institut. Tela se kremiraju i ne postoji način da dobijete posmrtne ostatke, niti da napravite zvanično spomen obeležje svom ljubimcu.

Za razliku od toga u Aurorapetu ćete dobiti urnu svog ljubimca u biorazgradivoj kutiji ili u saksiji za cveće sa čuvarkućom, jer toliko su bar zaslužili!

 

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *