Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Šta da radite kada se vaš pas plaši drugih pasa i ljudi…

Vaš pas je plašljiv, plaši se drugih pasa, ali i ljudi. Ponekad ne znate šta da radite u toj sutuaciji, jer on iz straha napara iduplo veće pse, laje, reži na njih, a povodac hoće da “pokida”. Ne očajavajte, jer nije jedini…

Postoji dosta razloga koji izazivaju strah kod pasa od drugih ljudi ili životinja. Najčešći je međutim, loša socijalizacija – to znači da je izloženost drugim životinjama i ljudima bila ograničena dok je pas bio mali.

Upomoooć, jako se plašim…

Psi vrlo lako mogu generalizovati jedno iskustvo i pretvoriti ga u standardnu reakciju u sličnim situacijama.

Strahovi se mogu javiti u fazi razvoja psa tokom prvih par godina života. Ova strahovi mogu postati intenzivniji tokom godina ili mogu u jednom trenutku naglo eskalirati prilikom nekog neugodnog iskustva.

Ipak, strahovi koji počinju da se ispoljavaju u poznim godinama mogu biti u vezi sa nekim medicinskim problemom koji dovodi do pojavljivanja bola, promene u neurološkim funkcijama, smanjenja vida ili gubitka sluha.

Socijalizacija predstavlja ključ za podizanje psa bez reakcija izazvanih strahom.

Rani i česti susreti sa drugim životinjama i ljudima tokom ranih godina sprečiće pojavljivanje strahova u poznijim godinama.

Psi moraju biti izloženi što većem broju lokacija, prizora i zvukova kako bi se spremili na različite promene koje se mogu desiti kasnije tokom života.

Uplašeni psi mogu ispoljiti agresiju, pokušati da pobegnu ili se samo ukočiti. Vrlo je važno pratiti znakove koji ukazuju na strah kod psa poput zastajkivanja ili hodanja iza vas. Cvilenje i režanje takođe mogu biti indikator agresije izazvane strahom.

Kada je interakcija sa uplašenim psom u pitanju, vrlo je važno da obratite pažnju na mogućnost povrede psa ili drugih. Vaša reakcija na ponašanje psa je drugi ključan faktor – kažnjavanje ili nagrađivanje ne predstavljaju pravi odgovor.

Kako bi smanjili ove reakcije izazvane strahom potrebno je kontrolisati i istrenirati psa sa tehnikama koje smiruju.

Ukoliko se nađete u situaciji u kojoj nervoza psa ne može biti rešena, najbolje je brzo napustiti mesto događaja.

Konsultacija sa veterinarom stručnim za ponašanje životinja takođe je vrlo važna ukoliko pas pokazuje ekstreman strah ili agresiju.