Šta da radite ako vas ujede vaš pas?

Ponekad sasvim neočekivano može da se dogodi da vas vaš pas ujede bez obzira na to koliko ste bliski sa njim. I šta sad?

Stučnjaci kažu da prvenstveno treba da ostanete mirni i pribrani. Ovo nije kraj vašeg prijateljstva i ne znači da se vaš pas pretvorila u agresivnog ubicu.

Postoji mnogo razloga zbog kojih pas može da ujede svog vlasnika. Kako biste pronašli rešenje prvo morate da dođete do uzroka zašto se to dogodilo.

Ukoliko vas gricne štene, to nije tako strašno, ali šta kada vas ujede vaš odrastao pas? Postoji pet razloga zbog kojih vaš pas može to da uradi.

Nagla agresija zbog majčinskog instinkta ( ako kuja ima štence)
Bol – medicinski problem
Posesivnost
Strah
Plen -ako mu ćapite omiljenu igračku

agresija

Prvi razlog se lako da utvrditi. Ako imate kujicu sa štencima, onda poštujte njen prostor i pustite psa da bude sam sa štencima dok ne bude spremna na to da dozvoli da ih maze druge osobe.

Da li je vaš pas u bolovima?
Ako vas opas neočekivano ujede, a niste prometili kod njega promenu ponašanja i raspoloženja, vreme je da posetite veterinara. Psi su jako dobri u skrivanju bola, ali ako dodirnete bolno mesto, psi odreaguju instiktivno i to upravo ujednom. Veterinar može odrediti da li je psa nešto boli ili ima neki neurološki problem koji je doveo do ovakvog ponašanja.
Strah
Ako vas je pas ujeo jer ste ga nešto uplašili, onda bi trebalo više da poradite na uspostavljanju poverenja sa s njim. To se najčešće dešava ako pas spava pa mu se previše brzo približite i na taj način ga uplašite ili ako jede omiljeno poslasticu, a vi želite da ga pomazite.Razlog tome može biti da se pas oseća nesigurno i da su mu u tim momentima svi potencijalne mete.

U ovakvim situacijama trebalo bi da radite na izgrađivanju poverenja a to se najbolje radi kroz vežbe šetnje. Ova vežba pomaže da pas shvati da mu se ništa loše ne može dogoditi dok je sa vama i na taj način automatki stvara poverenje prema vlasniku. Kada počnete da dresirate psa, nemojte ga uradati i vikati na njega, već mu dajte poslastice i pomazite ga kako bi on od starta imao poverenja u vas kao vlasnika, jer vašim agresivnim ponašanjem prema njemu samo podstičete da i pas postaneagresivan.

Ujed zbog plena
Kada pas ujede zbog “Plena” to se dešava sasvim slučajno. Ako mrdate rukom ili ruku stavljate u blizini njegovim usta i pri tome govorire “drž ga, drž ga” pas će shvatiti da lovi plen i uješće vas za ruku.

Posesivnost
Moguće je i da vas pas ujede kada pokušate da mu otmete omiljenu igračku ili hranu. Ovo se ne dešava ni spontano ni slučajno. U ovim situacijama vaš pas reaguje na vas sa dominacijom i odbrambenim stavom i ukoliko se ova vrsta ponašanja ne popravi na vreme, lako može da preraste u agresiju.

Ostati pribran
Ukoliko vas pas ujede, najbitnije je da ostanete pribrani, da ga ne tučete u ne izbacujete iz stana. Odvedite ga kod veterinara i probajte sa shvatite uzrok toga, pa postepeno ga dresirajte kako se ovo ne bi ponovilo.

Da li vas je vaš pas nekad ujeo i kako ste odreagovali?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *