Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Šta da radite ako vaš pas preterano laje

Koliko god da volite vašeg najboljeg psrijatelja psa, neke stvari ne mogu da se tolerišu, a jedna od njih je i preterano lajanje. Preterano lajanje, ne prija sigurno vašim ušima, a još manje prija vašim komšijama, sa kojima, posebno onim nervoznijim može doći do verbalnih, a u retkim slučajevima i do fizičkih sukoba.

Bilo vam pravo ili ne, vlasnik je ipak jedini odgovoran za ponašanje svog psa.  Ukoliko vaš pas non stop laje, kako u stanu, tako i na ulici, morate otkriti šta stoji iza toga.

Ukoliko vaš pas preterano laje, bitna je i saradnja sa komšijama. U takvim slučajevima veoma je važno razgovarati sa svojim komšijama kako bi oni shvatili da je vama stalo do rešavanja problema i njihovog mira. Izostanak komunikacije samo može produbiti nepoverenje i nagomilati pogrešne pretpostavke i/ili zakljucke.

Otkrijte razloge
Pre svega, neophodno je da otkrijete uzroke ovakvog ponašanja. Uzroci lajanja mogu biti razni, a jedan od njih je inat zbog usamljenosti. Skoro po pravilu, pas će bez ikakvog razloga lajati kada niste prisutni tako da vam u ovoj situaciji treba upravo pomoć od komšija. Preporuka je da nekoga iz okoline obavezno uključite, takođe bilo bi dodro da po stanu postavite kamere, ukoliko naravno imate novac za te stvari.

lavez

Pas može lajati iz sledecih razloga:
– puno vremena provodi u samoći bez prisustva vlasnika
– prostor u kome provodi vreme je skučen, bez društva drugih pasa ili adekvatnih igračaka
– pas je mlad (mladi od tri godine) i ima veliku potrebu za trošenjem energije
– pripada izuzetno temperamentnoj rasi kojoj je svakodnevna aktivnost `u genima`

Pokušajte sledece:
– produžite svakodnevno vreme provedeno u šetnji što će pozitivno uticati na psa i mentalno i fizički
– ako niste, naučite psa da vam donosi (što dalje bačenu) tvrdu gumenu lopticu ili neku drugu igračku.
– svakodnevno vežbajte najmanje jednu komandu sa psom 5-10 minuta.
– obezbedite psu zanimljive igračkekoje će mu držati pažnju makar deo vremena koje provodi sam.
– ako pas laje kako bi vam privukao pažnju, razmislite da li mu redovno posvećujete dovoljno vremena. Ako ste ga zapostavili, pas može pribeci i zabranjenim postupcima za koje zna da vam sigurno privlace pažnju.

– obavezno obavestite komšiluk o tome da ozbiljno prilazite rešavanju ovog problema.
– kada planirate da ostavite psa samog na nešto duži period odvedite ga u neki proveren pansion za kućne ljubimce ili zadužite prijatelja ili komšiju da psa redovno izvodi u šetnju

pas balavi

Zaštita teritorije
Pas takođe može prekomerno lajati ukoliko ste ga učili da reaguje na strance. Njemu je teško da razlikuje potencijalne uljeze od dece koja glasno prićaju u prolazu pored vašeg dvorišta ili stana koje nije dobro ‘upoznao’. Ako je ovo slučaj, probajte sledeće:

– Naučite psa komandu ‘Mir’ na koju ce prestati da laje. Kada počne lajati na prolaznika, posle drugog ili treceg ‘Av’ oštro ga prekinite komandom ‘Mir’ i nekim drugim karakteristićnim zvukom ili prskanjem vode po ustima psa. Prskanje ne treba da pokrije telo psa već samo usta, a za tu svrhu može dobro da posluži dećji vodeni pištolj. Ovaj postupak će sigurno prekinuti lavež posle ćega je obavezna zvućna pohvala (‘Dobar pas’, ‘Bravo’) i neka sitna poslastica. Lavež nikako ne smete prekinuti na način koji će psa zaboleti već tako da mu se samo privuče pažnja nakon čega će biti nagraden za prestanak lajanja.

Ako se pas plaši zvuka kojim ga prekidate u lavežu pronađite alternativni način da mu ‘civilizovano’ skrenete pažnju.

anoreksija kod pasa

– Pokušajte da neutrališete njegov strah od neznanaca koji zapravo uzrokuje lavež. Počnite sa prijateljem koga pas nikada nije video i to tako da se ta osoba izdaleka približava ogradi dvorišta. Posmatrajte psa i čekajte momenat kada on uoči približavanje neznanca ali pre nego što poćne lajati. Naredite psu da sedne i pohvalite ga za poslušnost i tišinu. Pas ce prvo početi da laje kada se ‘marker’ previše približi ali sa nekoliko ponavljanja ove procedure pas će najverovatnije dozvoljavati potpuno nepoznatim ljudima da prolaze pored ograde bez laveža.
– Ne ohrabrujte štene da laje ma koliko vam se to u tom momentu činilo ljupko i bezazleno.

Psi, kao i ljudi,mogu patiti od paničnih strahova odnosno fobija. U tim situacijama, kada je javlja veliki strah, pas će ga najverovatnije veoma glasno izražavati. Osim olujnog vremena i gromova najnezgodniji periodi su veliki praznici zbog veoma glasnih zvukova petardi, zloupotrebe vatrenog oružja i sl. Strah od ovih, za psa nevidljivih ali itekako ‘stvarnih’ opasnosti može se videti i po držanju tela – spuštenim ušima i repom savijenim između nogu.

Neki psi imaju toliko izražene fobije da se neretko dešava da pobegnu od kuće u paničnom strahu. Za takve slučajeve teba konsultovati veterinara koji ce odrediti vrstu i količinu sedativa koji će psu ‘omekšati’ nerve za određeno vreme.

Australian_Terrier

Zatvaranje u prostorije bez spoljnih zidova i puštanje radio ili tv programa koji će ‘maskirati’ praskove u pozadini takode može biti rešenje. Pomenutu opasnost od bekstva treba shvatiti najozbiljnije pa treba obratiti posebnu pažnju na to da se pas slučajno ne provuče pored nekog od ukućana i preplašen ne otrči u nepoznatom pravcu.
Još neki razlozi koji mogu prouzrokovati nepotrebno lajanje mogu biti:
– Preterana, fanatična vezanost psa za vlasnika (pas laje samo kada vlasnik nije prisutan). Može se prepoznati po tome što pas vlasnika ni u sopstvenoj kući ne pušta iz vida ni za sekund i prati ga bukvalno u stopu gde god da se ovaj kreće.

Takođe, pas vlasnika dočekuje i ‘ispraća’ mahnitom radošcu odnosno nervozom.

Samo vas posmatram
Samo vas posmatram

– Promena u načinu života porodice vlasnika psa, preseljenje, režim odlazaka na posao, rađanje deteta, duže odsustvo nekog od članova porodice…

Kao i uvek, na kraju moramo naglasiti da, bez obzira na okolnosti, probleme u ponašanju svog psa možete rešiti samo velikom upornošcu, strpljenjem, puno ljubavi i naravno – bez nervoze.