Šta da radite ako pas ima bubuljice?

Možda će vas iznenaditi da psi, baš kao i ljudi, imaju slične hormonalne probleme dok prolaze kroz pubertet – od promena u ponašanju do bubuljica.

Najviše problema s bubuljicama imaju kratkodlaki ili psi bez dlake. Psima tokom puberteta žlijezde polude, baš kao i kod ljudi pa možete da očekujete da bi na njihovom telu između petog i osmog meseca starosti mogle da se pojave bubuljice, piše Vet Street.

Psima se bubuljice najčešće pojavljuju na bradi, ustima i njušci. Kratkodlaki i bezdlaki psi mogu da dobiju bubuljice na bilo kom mestu.

Neki psi imaju bubuljice zbog alergije na plastične posude za hranu. Ponekad se bubuljice pojave jednostavno zato što vlasnik ne vodi računa o higijeni svog ljubimca ( čišćenje kožnih nabora kod buldoga i mopsa).

dog with a beauty mask
dog with a beauty mask

Bubuljice se mogu pojaviti i kao simptom ozbiljnijih problema poput nedovoljnog rada štitne žlezde. Ozbiljniji problemi uglavnom uzrokuju i svrabež koji češanjem mogu da dovedu do bolnih bakterijskih infekcija.

Bubuljice kod pasa su uglavnom manj problem i ne traju dugo. U slucaju svraba, posavetujte se sa veterinarom koji će psu dati antibiotik u slučaju infekcije. Vrlo je verovatno da će vam veterinar takode preporučiti promenu hrane koju dajete ljubimcu.

Kako biste smanjili šansu za pojavu bubuljica, psu odmah možete da nabavite keramičku posudu za hranu i vodu koje biste trebalo svakodnevno da perete. Tokom psećeg puberteta korisno je prati i njušku nakon obroka.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *