Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Šta ako je pas agresivan kada se približite njegovoj posudi za hranu

Opšte je poznata stvar da su psi najverniji prijatelji, mada znaju i oni da pokažu zube, posebno u momentima kada jedu. Da li vam se desilo da vaš pas počne da reži na vas kada se približite dok on jede. Evo razloga, zašto to radi.

Čuvanje hrane ili agresija psa pri hranjenju, relativno je normalno, mada nepoželjno, ponašanje kod pasa. Životinje su razvile takvo ponašanje, jer u prirodi, ako nisu rođene sa jakim nagonom da zaštite svoju hranu, verovatno ne bi preživele. Međutim, godine selektivnog uzgoja nisu eleminisale tu nepoželjnu osobinu, pa tako neki psi imaju predispozicije da štititi svoju hranu i previše agresivno.

Zašto psi štite hranu

Vlasnici kućnih ljubimaca mogu primetiti da pas, još dok je štene štiti hranu od drugih, jer često mora da se “takmiči” sa ostalim štencima u leglu oko obroka. Međutim, ovakvo ponašanje može se razviti u bilo kom uzrastu.

Ako štene mlađe od 16 nedelja počinje da pokazuje agresivno ponašanje prilikom čuvanja hrane, obratite se što pre veterinaru za savet. Iz ovakvog ponašanja mogu se razviti i drugi porblemi povezani sa agresivnošću, što se lakše koriguje u ranom uzrastu. Nikada nemojte pretpostavljati da će takvo ili bilo koje drugo neželjeno ponašanje proći samo od sebe. Naime, zapušteni problemi u ponašanju skoro uvek će se pre pogoršati nego poboljšati.

Nemojte ignorisati problem

Postoji nekoliko stvari koje možete uraditi kako biste umanjili šanse da pas razvije ovakvo ponašanje. Jedan način je da naučite štene da kada se čovek približava činiji sa hranom, znači da će se “nešto dobro desiti”. Dakle periodično, dok štene jede, priđite i spustite u posudu njegovu omiljenu poslasticu, a zatim se udaljite.

Izbegavajte “slobodno hranjenje” psa, odnosno da psu ostavljate hranu na raspolaganju tokom celog dana, jer to omogućava da hranu doživljavaju kao dragocen resurs koji treba štiti sve vreme. Umesto toga, nahranite psa u određeno vreme svakog dana, i odmah sklonite nepojedenu hranu.

agresivan pas

Druga tehnika je da svaki put kada uzmete nešto od psa ponudite mu ukusnu poslasticu. Ukoliko psa nagrađujete često neće razviti potrebu da čuva predmete i hranu.

Čuvanje hrane može biti posebno problematično u domaćinstvima sa decom. Deca često drže hranu u rukama i neretko im ispada dok jedu, nenamerno zadirkujući psa. Da biste sprečili probleme, nikad ne ostavljajte decu bez nadzora sa psom, a ljubimca hranite u prostoriji u kojoj deca neće moći da ga uznemiravaju dok jede. Naučite mališane da pse treba ostaviti na miru dok jedu, odmaraju ili žvaću kosti ili igračke.

Konačno, nikada ne reagujte na režanje psa oduzimanjem hrane. Pas će zaključiti da je pristup hrani u stalnoj opasnosti i da je neophodno agresivno zaštiti obrok.

Naravno, ukoliko primetite da se ovakvo ponašanje nastavlja i postaje učestalo, potražite stručnu veterinarsku pomoć.