Šta da rade oni koji žele da imaju psa, ali su alergični

Za svaki slučaj, neka vlasnici pasa koji pate od alergija uz sebe uvek imaju preparate koji će smiriti alergijsku reakciju

Mnogim ljudima psi su ‘kompanjoni’ za ceo život. Predstavljaju nezaobilaznog člana porodice i njihovo prisustvo ima i terapijski karakter. Ali, šta ako neko u porodici ima alergiju koja se javlja u prisustvu psa, pa mu vaša ljubav predstavlja životnu smetnju?
Alergija se javlja zbog produkata kože psa. Oni normalno nastaju usled stalnog menjanja površinskog sloja koji se troši, a menjaju ih donji živi slojevi ćelija. Taj mrtvi sloj je lak, poput prašine se širi vazduhom i lako dospeva do pluća. Ovaj sloj proizvode sve rase pase, ali postoji razlika u količini i sastavu.

Američki kenel klub napravio je listu rasa pasa koje u manjoj meri proizvode ovakav sloj ćelija i samim tim slabije utiču na pojavu alergije.

Bedlington terijer – samo spolja izgleda kao jagnje, a iznutra je pravi terijer, tako da ljubitelji mekanih pasa slobodno mogu da se odluče za njega. Zbog specifične građe dlake, tvrde, guste, glatke, elastične, ali ne i kudrave, koja pokriva čitavo telo, može da se frizira, slabo se linja, pa samim tim manje otpušta taj mrtvi sloj, tj. on se umeša sa dlakom i ne leti okolo.

Kovrdžavi bišon– vedrog karaktera, srednje velikog gabarita, pravi pas za kuću i skitanje. Dlaka mu je meka, tanka, ni ravna ni upletena, a poddlaka gusta. Linja se veoma malo i ne lepi se na nameštaj u uobičajenoj meri. Potrebno je s vremena na vreme posetiti profesionalnog frizera.

maltezer3

Kineski pas sa krestom– možda je nekome smešan ili čudan, ali ovaj pas stiče sve više poklonika. Iako nije skroz „ćelav“, dlake ima veoma malo, pa golišavo telo izaziva čuđenje na prvi pogled. Može da bude bez dlake, sa čuperkom na glavi, šapama i repu, i s mekim dlačnim velom po celom telu. Međutim, ovakva građa ga svrstava u rase koje malo iritiraju alergične ljude, a i sam karakter ga svrstava u porodične pse.

Irski vodeni španijel– iako na prvi pogled izgleda smešno i ne liči na manekenski nastrojene španijele, on je najveći među njima i odličan vodeni pas. A njegova dlaka je gusta, sa uskim grguravim prstenastim uvojcima, prirodno zamašćenim. Na nogama čak treba da odaje utisak tršavosti. U svakom slučaju, ovakva građa mu omogućuje da ne odbacuje dlaku u velikoj meri, tako da se češljanjem postiže dvostruki efekat – skida se dlaka I zajedno s njom mrtvi površinski sloj kože.

Keri blu terijer– dlaka mu je meka, bujna i talasasta. Zahteva predanog stilistu. Malo se linja i češljanjem se sve skida. Ko voli terijere i ima alergiju – samo napred!

Maltezer– iako izgleda hladno i nezainteresovano, ovaj mali pas je sasvim suprotno od toga. Na kraju krajeva, nastao je na Malti, tako da nije imao odakle da nasledi nordijsku hladnoću u ponašanju. Dlaka mu je „padajuća“, svilenkasta, nema ni zavijutaka. Uvojci su dozvoljeni samo na prednjim nogama, od laktova do šapa i na zadnjim, od kolena do šapa. Nema poddlaku. Traži svakodnevnu negu, ali se slabo linja i proizvodi perut.

Pudla– za ovu rasu važi pravilo da se ne linja i sva dlaka se gomila na telu, a šišanjem odstranjuje. Po građi je vunasta ili vitičasta, elastična, dobro ukovrdžana. Može biti i usukana (upredena). Naravno, zahteva izuzetnu negu.

Irski mekodlaki pšeničnožuti terijer– sve što treba da znate o njemu stoji u imenu. Dlaka mu je meka i svilasta, može da se trimuje. Po karakteru je terijer, pa, ko voli terijere, neka izvoli.

english-setter

Alergičnim ljudima neće biti lako ni sa ovim rasama, ali sigurno je da se alergeni neće pojavljivati u tolikoj meri kao kod drugih rasa pasa. U svakom slučaju, neophodno je stalno sređivanje, češljanje, timarenje, kako bi se taj površinski, mrtav sloj kože namenski skidao na određeno vreme i maksimalno se smanjila količina koja se može naći u vazduhu.

Za svaki slučaj, neka vlasnici pasa koji pate od alergija uz sebe uvek imaju preparate koji će smiriti alergijsku reakciju, kako ne bi došlo do neželjenih situacija.

Trimovanje i češljanje

Šnaucer – mali, srednji i veliki.Svi se trimuju i češljaju.
Ako to ne radite, biće dlake na sve strane, ali stalnim češljanjem i sređivanjem dlake, neće biti mnogo linjanja.

Slabo se linja

Portugalski pas za vodu– ribarski pratilac koji obožava vodu. Dlaka mu je gusta i veoma otprona, i nema poddlake. Može biti talasasta – duža i kovrdžava – kraća. Slabo se linja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *