Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Šta ako vašeg psa “napadnu” azijske bubamare?

Ova fotka psa sa ustima punim azijskih bubamara izgleda jezivo, zbog čega je privukla veliku pažnju javnosti i tako obišla ceo svet. Ovi insekti su vrlo opasni, ostavljaju velike povrede, slične hemijskim opekotinama, što se desilo i sa ovim psom sa fotografije.

Objavila ju je veterinarka Lindzi Mičel iz SAD, kako bi skrenula pažnju i opomenula, a mnogi su je optužili za fotomontažu, jer nisu mogli da veruju da je stvarno moguće.

Azijske bubamare možda jesu simpatične, ali kada ih vidite na gomili i to u psećim ustima – nimalo nije prijatno, niti zdravo.

bubamara-pas

– Ovo je drugi slučaj, na koji nailazim ove godine. Ako vaš ljubimac balavi ili mu ide pena na usta, moguće da i njega muči slična stvar.Ove bubamare mogu uzrokovati čir na jeziku i ustima. I imaju vrlo bolan ubod’ – napisala je veterinarka.

Zbog porasta broja bubamara, mnogi psi, radoznalo prilaze i jedu ih! To se izgleda pokazalo kao veoma pogrešan potez.

Kako bi uklonila paniku, Američka asocijacija veterinara” daje objašnjenje:

– Bubamare ne nose bolest i nisu otrovne za ljude ili pse. Kao odbrambeni mehanizam, puštaju tečnost, kojom se može izazvati iritacija ili opekotina, kao što je i bio slučaj sa ovim psom. Međutim, sve se može sanirati tretmanom kod veterinara.

Predlažemo da ne brinete zbog ovih buba, ali ako vaš pas počne da se meškolji i čudno ponaša, uzmite i ovaj uzrok kao mogućnost!