Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Šta ako štenjenje krene po zlu?

Mnogi vlasnici kuja i pasa uopšte znaju da graviditet kuja traje u proseku 60 dana / 58 do 63/ i da se posle tog termina kuje normalno oštene. Početak graviditeta se uzima od prvog sparivanja jer se na taj način mogu odrediti i sve prevntivne mere koje treba sprovesti.

Obično kuje srednjih i većih rasa same obave sve što je potrebno u vreme porođaja, a kod manjih rasa je često potrebna pomoć iskusnog odgajivača ili veterinra.

Međutim, poslednje 3 do 4 godine, premećeno je da teranje kuja, poremećeno, kao i sam graviditeta. Doktor vererine Slobodan Novak navodi da se ne može navesti tačan razlog za ove promene ali da ga veterinari uočavaju kao konstantnu pojavu kod 40 do 60 kuja bez obzira na rasu i starost.

Pixabay

Utvrđivanje graviditeta

-Vrlo je značajno da na vreme utvrdimo da li je kuja ostala skotna, jer nam to omogućava planirranje celokupnog graviditeta i sprovodjenje zaštitnih mera za kuju i njene potomke. Graviditet se može utvrditi već od 21 do 25 dana, a sa sigurnošću se može govoriti o graviditetu posle 28 dana od parenja. Pregled mogu da izvrše samo stručne osobe ultra zvukom i palpacijom, a rendgenoloski pregled preporučujemo tek posle 56 og dana od prvog parenja – navodi dr Novak.

Znatiželju vlasnika da im se kaže koliko kuja ima štenaca, ako je ostala skotna nažalost veterinari ne mogu da zadovolje, pa je tu ćinjenicu bolje prećutati nego dati lošu i netačnu prognozu.

-Konačno za sam graviditet je bitno da se potvrdi ćinjenica da kuja nosi makar jedno štene jer su mere preventive iste kao da ih ima šest i više. U slučajevima kada se konstatuje graviditet sprovode se preventivne mere koje obuhvataju dobro ishranu bogatu proteinima, mastima, mineralima i vitaminima, vakcinaciju kuje mrtvom vakcinom uzimanje bakterioloških briseva izrada antibiograma i terapija u slučajevima bakteriološke infekcije porođajnih organa – navodi dr Novak.

On ne predlaže čišćenje skotnih kuja od crevnih parazita, jer taj zahvat može dovesti do neželjenih posledica, već predlažem da se kuja očisti od crevnih parazita neposredno pred parenje, a za to ima dovoljno vremena u toku teranja.

Kod kuja u graviditetu, naročito kod malih rasa, mora se obezbediti dovoljna količinu kalcijuma kako bi omogućili pravilan razvoj štanaca bez štetnih posledica za majku. U suprotnom kuja će imati vrlo dramatićna oboljenja neposredno posle porođaja i u toku dojenja koje je posledica hipokalcemije.

Porođaj 

Porođaj kuje će uslediti u normalnim okolnostima najčešć između 61 i 63 dana skotnosti. Međutim sve cešće se događa da porođaj kasni odnosno da se graviditet produžava.

-Sam porođaj možemo predvideti po ponašanju kuje, promeni apetita i velikom variranju telesne temperature koja je vrlo značajan simptom za vlasnike i veterinara – navodi Novak.

Najbolje je da vlasnik kuje dobije savete kako će prepoznati početak porođaja i intervenisati u slučaju komplikacija.

Praksa u ambulanti dr Novaka je pokazala da se graviditet produžava i do 68 dana i da se kuje i nakon tog perioda mogu same normalno ošteniti. No ova činjenica zahteva stalnu saradnju s veterinarom kako bi se uočio momenat krize i pravovremenog preduzimanja veterinarskih zahvata.

-Smatram da plodovi posle 68 dana mogu predstavljati problem za normalan porođaj ili što je jos gore mogu uginuti. Zbog te činjenice moramo imati svakodnevnu informaciju da li su plodovi živi sto se utvrđuje pregledom ultra zvukom. U slučajevima kad su plodovi živi i dok se kuja ponaša normalno odnosno uzima hranu i vodu, nema probavnih smetnji, nema iscetka iz vagine, mogu se pričekati  prvi simptomi porođaja – mavodi dr Novak.

U slučajevima kad kuja pokazuje znakove malaksalosti i neraspoloženja veterinr mora intervenisati. Isto tako ako kontrakcije za porođaju traju dugo, a plod se ne pojavljuje znak je i poziv za stručnu pomoć.

Predugo čekanje i produzetak graviditeta bez kontrole može dovesti do katastrofalnih posledica po kuju i njene potomke. Svaka nestručna pomoć u tim momentima može dodatno komplikovati slučajeve.

-U nekoliko slučajeva vlasnici i nestručni pomagači su prilikom ” stručne” pomoći  u toku porođaja otkinuli nogu štenetu, ili rascepili matericu kuje, inficirali porodjajni kanal i izazvali teške posledice – navodi dr Novak.

U svim slučjevima poremećenog ili produženog graviditeta on predlaže saradnju sa veterinarima koji će vam pružiti najstručniju pomoć.

Dr sci. vet. Slobodan Novak