Srpski odbrambeni pas

Srpski odbrambeni pas je rasa nastala na planini Romaniji ukrštanjem vukova, napuljskih mastifa, rotvajlera, bosanskih tornjaka i američkih staford terijera. Ukrštanje je završeno 1991. godine, pa se ta godina uzima kao godina nastanka rase Srpski odbrambeni pas.

foto: njuška

Sve rase pasa koje su učesetvovale u stvaranju i nastanku SOP-a su u prošlosti živele na Balkanskom poluostrvu. Nekada su na ovim prostorima živeli Kelti, narod koji sada živi u Irskoj. Njihovi nacionalni psi su terijeri. Odlučeno je da se uzme američki staford terijer koji u sebi objedinjuje snagu i srčanost. Rimljani su na naše teritorije došli u kasnijem vremenskom razdoblju i sa sobom doveli pse molose. Tako da su američkom staford terijeru dodat napuljski mastif i rotvajler, direktni potomci rimskih molosa. Bosanski tornjak je stari srpski pas koji je oduvek bio sa srbima, u svim njihovim seobama. Opšte je poznato da se vuk prirodno pario sa ovčarskim psima.

SOP je rekonstruisani pas stare srpske srednjevekovne države. I danas u našem narodu ima još živih starih ljudi koji nam mogu posvedočiti i ispričati da smo i mi imali svoje izvorne pse koji su nasledno imali ujednačene rasne odlike, i to su bili garovi, zeljovi, zujovi i šarovi kako smo ih nazivali prema boji sa kojom su se radjali. Poslednji primerci tog psa su izumrli krajem pedesetih godina prošlog veka, usled ekonomskih migracija stanovništva, nebrige našeg naroda o svom kulurnom blagu i odumiranju stočarstva. Selekciju i rekonstrukciju starog srpskog srednjevekovnog psa je izvršio travar vidar sa Romanije Nenad Gavrilović, davši mu ime Srpski odbrambeni pas.

KARAKTER:S.O.P. je nenadmašan čuvar ali i idealan porodični pas. Treba biti jako privržen vlasniku ali i nepoverljiv prema strancima.Njegova figura pokazuje pored izuzetne snage i visoku inteligenciju.Narav mu je stabilna i svakog trenutka donosi odluke koje su u datoj situaciji najprihvatljivije.

GLAVA:Snažna,široka između ušiju,sa solidnim stopom ni previse ni premalo izrazenim,njuška umereno duga veoma snažna i jaka,nikad špicasta sa izuzetno jakim čeljustima.Odnos između lobanjskog dela i njuške treba da je 60:40.Nos prav. Usne mesnate ali ne previše opuštene.

ZUBALO: Veoma snažno, jako sa zdravim zubima.Najpoželjnije je makazasto zubalo.

OČI: Srednje velike, poželjno je da budu tamnije boje ali je dopustivo i nešto svetlije oko u koliko je u skladu sa bojom dlake psa.

UŠI: Visecć trouglaste, srednje veličine,dobro priležu uz glavu. Nikad se ne kupiraju.

VRAT:Umereno dug,veoma mišicav i snažan,ne bi trebao imati viška kože.

GREBEN: Prelaz iz vrata u leđa bi trebao biti dobro naglapšen.

LEĐA: Ravna,prava,nešto duža od visine psa, veoma snažna i jaka.

GRUDNI KOŠ: Širok,dubok sa dobro razvijenim predprsjem i dobro zaobljenim rebrima. Grudni koš treba biti prostran.

ŠAPE: Okrugle, umereno velike, dobro zatvorene. Tabani tvrdi, nokti kratki, poželjno je da budu crni.

ZADNJE NOGE: Gledano otpozadi zadnje noge su prave i nisu usko postavljene, butine veoma snažne i mišićave. Šape bez zaperaka, uglovi zadnjih nogu ne di trebalo da budu strmi.

DLAKA: Veoma gusta i štiti psa od atmosverskih prilika, poddlaka ne bi smela da izlazi kroz pokrovnu dlaku.

BOJA: S.O.P. se javlja u vise boja: crni, crnotigrasti, sivi, sivotigrasti, žuti, medeni i druge boje.

VELIČINA: Visina grebena mužjaka od 65 cm do 75cm, a za ženke od 60cm do 70cm.

TEŽINA: Od 50kg do 70kg
MANE: Hrtasti psi, lagani i bez snage, glava nedovoljno snazna, soicasta njuska, podgrizajuce zubalo, očjaci koji udaraju u desni, slabo mišićav i prekratak vrat, ravna rebra, uske grudi, ulegnuta ledja, zaperci na nogama, vise od 30% bele boje, belina na ledjima, plaštu, preduga ili prekratka dlaka, strasljivost, čakaraste oči, nedostatak testisa

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *