Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

So za posipanje puteva može da bude opasna za psa!

Zimi i snegu ne raduju samo deca i zaljubljenici u zimske sportove, već i psi. Međutim, hladni zimski dani praćeni mrazom, vetrom i padavinama donose rizik da se i pas razboli. Čak i za polarne rase nagli izlazak i dugotrajan boravak na hladnoći može biti opasan, jer žive u toplim stanovima.

Psi vole sneg, ali ima tu mnogo problema

 

Opravdana briga vlasnika treba da postoji, pa bi vlasnici pasa trebalo da se pridržavaju saveta, kako bi izbegli nelagodnosti i da bi mogli da uživaju u zimskim radostima sa svojim najboljim četvoronožnim prijateljem.

Mali psi, naročito kratkodlake rase, teško podnose zimu, pa im treba nabaviti džemper ili jaknu. Najčešće rase kojima je odeća potrebna su čivave, maltezeri, pinčevi, a ukoliko pas živi u stanu, bez obzira na rasu i dužinu dlake, vlasnik treba da mu obezbedi adekvatnu garderobu. U specijalizovanim radnjama izbor garderobe je odličan, a vlasnici ljubimcu mogu i da ispletu džemper ili sašiju kaputi. Pojedini psi se teško navikavaju na odeću, pa vlasnici treba da imaju strpljenja.

Bez obzira na hladno vreme, psa treba izvoditi svakodnevno u šetnju, a ako je temperatura vazduha mnogo niska, šetnju treba skratiti. Dobro je da pre izlaska na sneg šape psu namažete vazelinom, koji štiti od promrzlina i od nastajanja ranica izazvanih solju. Po povratku obrišite obavezno šape vašem psu i namažite ih jer se na njima i između jastučića skuplja najveće količina snega, što može biti vrlo neprijatno za psa.

Ne treba dozvoljavati psu da jede sneg ako nije čist

Ukoliko vaš pas tokom šetnje počne da šepa ili da diže šapu, verovatno to radi zbog soli koje ima na ulicama. Najbolje je da mu očistite šape čistim snegom, rukavicom i da ga ostavite da hoda baš po snegu, a ne po očišćenom delu gde je posuta so.

Po povratku kući psa treba istrljati peškirom i osušti fenom. Ipak, prema njenim rečima, bez preke potrebe ne treba šišati i kupati psa tokom zime.

Vodite računa gde šetate psa jer antifriz, koji svojim mirisom i ukusom izuzetno privlači psa, i druge hemikalije kojima se posipa sneg mogu biti izuzetno toksične za psa, pa zbog toga ne treba dozvoljavati psu da jede sneg ako niste potpuno sigurni da je čist. Čak i male količine antifriza mogu biti štetne po psa.

Treba izbegavati puteve po kojima se najviše posipa so, već psa treba pustiti da se igra u parku.

 

So nije prijatelj

Mnogi vlasnici ne znaju da so koja se koristi za posipanje puteva, osim što može da izazove razne probleme s kožom, može da dovede i do ozbiljnih poremećaja u probavnom sistemu. Psi nakon povratka iz šetnje ližu šape i na taj način unose so u organizam, što može dovesti do proliva, oštećenja sluznice jednjaka i želuca, dok hemijska sredstva mogu izazvati ozbiljna trovanja.