Snežana Pletel: Život sa pudlom je lepši i ispunjeniji

Od kad zna za sebe, u njenoj porodici jedini kućni ljubimci jesu pudle. Novosađanka Snežana Pletel ne može da zamisli svoj život bez ovih, kako kaže pametnih i prelepih pasa. Sada ima pudlu Bibu staru tri i po godine izuzetno pametnog psa, jer kako ističe sagovornica njena Biba bukvalno sve razume što joj se kaže, ali voli da se ponaša kao beba a ne kao odrastao pas. Biba ima svoje nestašluke, ali joj se karakter menja kada ode na frizuru. Pre Bibe je imama pudlu Bellu koja je bila prava mala dama i za kojim Snežana i dan danas pati.

– Neverovatno je to što moja Biba menja karater i ponašanje sa frizurom. Ukoliko zaraste odnosno ako nije ošišana, ponaša se kao mali harambaša, ali zato čim dobije novu frizuru postaje prava damica sa svim manirima lepog ponašanja – priča Snežana.

Sneya i biba

Ona bi svakom preporučila pudlu jer istiće da su pudle psi kojima se ne linja dlaka i savrseni su za stan. Takođe, Snežana navodi da ukoliko želite da imate “pravu” pudlu dlaka mora da im se održava tako sto se šiša jednom u 3 meseca. Naravno i tu ima izuzetaka, pa one mogu da se vode na održavanje frizure jednom ili čak 2 puta mesečno, sve u zavisnosti od želje i ukusa vlasnika.

– Lično, volim da joj pustim dlaku preko zime, ipak joj je malo toplije, dok leti volim da je ošišam, kako se kaže na keca, tako da je vodimo na šišanje od proleća do jeseni na svaka 2 meseca, dok je zimi ne šišam ili je odvedem jednom u 3-4 meseca da joj se malo skrati dlaka i da se dotera. Ponekad se desi da izgleda kao mali šnaucer ili maltezer, ali kada dobije novu frizuru svakako postaje prava mala dama – priča nam Snežana .

biba i sne

Pudlama se frizura može birati, ima ih stvarno puno, raznih oblika i dužina dlake. Klasična frizura za takmičenje se zove pappy-clip frizura i ona zahteva i do 4 sata rada frizera na njoj. Teško se održava jer mora svakodnevno da se četka i vezuje, da se dlaka ne bi umrsila. Obzirom na to da Snežana ne vodi svoju Bibu na takmičenje ne koristi ovu vrstu frizure, a pogotovo iz razloga što Biba ne voli da se česlja.

bibaa

Upitama koliko često kupa psa, ona kaže, da se često kupanje pasa baš i ne preporučuje. No ne može se ni bez toga. Postoji više vrsta šampona koji su pogodni za njihovu kožu tako da pse treba kupati samo sa takvim šamponima. U zavisnosti od vrste dlake, boje i dužine bira se i vrsta šampona za psa. Tako doterana Biba uvek voli da se šepuri i ponosno šeta svoju novu frizuru.

U šetnju je izvode nekoliko puta na dan, ali ukoliko je ostave kod kuće, jer ne mogu da je vode, često zna da se osveti, tako što im se namerno upiški u krevet.

Zimi rado ide u šetnju, ali sa dodatnom opremom za pse. Kaputići, kabanice, cipelice i kapice su propratna Bibina garderoba. Kabanice su veoma zgodna stvar tokom kišnog i blatnjavog perioda, dok bundice i cipelice veoma prijaju Bibi u zimskom periodu, jer je izuzetno zimogroživ pas. Cena ovih komada može biti prilično visoka ali utešno je to što njima nije potreban ceo arsenal garderobe nego se to rešava sa par komada odeće koje služe više godina.

Pudle su u principu zdravi psi, a njihovo zdravlje zavisi od ishrane. Granulirana gotova hrana je nešto najbolje što se psu može priuštiti. Biba obožava Royal canin za patuljaste vrste, kao i vitaminske štapiće, ostala gotova hrana joj baš I nije omiljena. Naravno ograbe se ona tu ponekad i za parče šunkice ili slaninice ali to baš u vrlo retkim situacijama. Isto tako vrlo je važno vakcinisati psa kako protiv besnila tako i protiv svih ostalih vrsta bolesti. Vakcinacija se praktikuje jednom u godinu dana.

bibica

– Sve u svemu nije lako imati i održavati psa. Ponekad pomislim da imam još jedno dete u kući. Sve ovo je zanemarljivo u odnosu na ljubav koju dobijaš zauzvrat, tu sreću, toplinu i radost kada se vratiš umoran kući sa posla, te vesele okice i mahanje repom kao portvišom ne može da zameni apsolutno ništa na ovom svetu. Biba nas obožava, a obožavamo i mi nju – kaže Snežana.

U šetnji na budnom oku vlasnice
Inače, Biba ume da bude veoma nevaljala, posebno kada ode u obližnji parkić u šetnju. Ukoliko je Snežana pusti sa povoca ume da “zbriše” pronađe kost na ulici, a onda je Sneža vija kako Biba ne bi pojela kosku.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *