Šnaucer: Umiljati brka odan svojoj porodici

Šnaucer potiče iz Nemačke, a izvorno su se koristili kao psi  čuvari imanja. Šnauceri su čuvali imanje od nezvanih gostiju, ali i štetočina poput pacova i ostalih glodara.

Srednji šnaucer, nekad poznat kao lovac na pacove i pas čuvar imanja danas se uglavnom drži kao kućni ljubimac, pas za pratnju.

Za sve vas koji tek ulazite u svet pasa, a razmišljate o šnaucerom kao ljubimcu pripremili smo korisne savete koji će vam približiti ovu pasminu.

Zanimljivosti o rasi

Prepoznatljivi su skladnoj ‘nabijenoj’ građi tela, oštroj i gustoj dlaci s gustom poddlakom te ‘zamišljenom izrazu lica’.

Naime, to je pas koji na glavi ima specifičnu bradu koja u kombinaciji s brkovima psu daje određeni utisak ozbiljnosti.

two young schnauzers on white background.

Prema veličini šnaucere delimo na patuljaste, srednje i velike. Original su srednji, a iz te pasmine razvile su se ostale dve.

Rasa potiče iz Nemačke, a izvorno koristilo ih se kao pse čuvare imanja koje su čuvali od nezvanih gostiju, ali i štetočina poput pacova i ostalih glodara.

Danas se drži uglavnom kao ‘obični’ kućni ljubimac, ali sve što su radili nekad šnauceri su sposobni da rade i danas.

Za koga je šnaucer?

Prema standardu šnauceri nisu agresivna pasmina, ali ponekad ako im ne omogućite dovoljno vežbe znaju bit tvrdoglavi i teritorijalni jer ipak njihova izvorna uloga bila je da čuvaju imanje.

Ako vam je šnaucer prvi pas preporučujemo vam da upišete kurs u kojem ćete pod stručnim vođstvom proći kurs socijalizacije i dobiti uputstva kako pasminu pripremiti za suživot sa ljudima, psima i ostalim životinjama.

Reč je o znatiželjnim i zaigranim psima koji vole da uče i da rade. Bez problema na namenu vrlo brzo će se (ako vlasnik zna kako) prilagoditi različitim ulogama.

Šnaucer, bez obzira na veličinu preporučuje se porodicama sa decom ili rekreativcima koji traže partnera za trčanje, bicikliranje, duge šetnje u prirodi.

Laju relativno malo, ali nikad ne zaboravite njihovu izvornu namenu. To znači da će vas pas uvek upozoriti kad neko dolazi, pogotovo ako tu osobu ne poznaje.

Održavanje psa

Iako dobro podnosi različite vremenske uslove šnaucer je pas za stan, pod uslovom da zadovolji dnevne potrebe (koje nisu male) za aktivnošću.

Odgovoran odgajivač od kojeg nabavljate psa objasniće vam kako održavati šnaucere što je važno jer time izbegavate infekcije i ostale moguće probleme.

Uz svakodnevno četkanje i češljanje minimalno dva do tri puta godišnje psa bi trebali odvesti na profesionalni kozmetički tretman koji treba uključivati ‘trimovanje dlake’. Takođe, obratiti pažnju na higijenu ušiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *