Smršajte uz malu pomoć psa

Pripremite se da potrošite koji kilogram sa vašim psom jer je stiglo proleće, predlaže Viktorija Stilvel koja u knjizi “Istrenirajte svoga psa”nudi savete za vežbe s psom.

Viktorija Stilvel predlaže planinarenje, trčanje, plivanje ili naprosto igranje sa psom kao najbolji način treninga. Međutim, ističe da je šetnja apsolutno najvažnija stvar.

Kvalitetna šetnja na vazduhu omogućuje psima da koriste svoje urođeno čulo mirisa što izostaje ukoliko puno vremena provode u zatvorenom prostoru. Da li ste znali da je pseće čulo mirisa do 100.000 puta jače od ljudskog? Međutim, boravak na vazduhu nije samo dobar za vašeg kućnog ljubimca već i za vas.

Želite li da steknete kondiciju, trčanje je idealno i za vas i za psa. Ali morate biti sigurni da to odgovara vašem psu i da ima dovoljno energije.

‘Nema ništa gore nego videti čoveka kako trči i povlači psa na povocu koji očito ne želi da učestvuje u tome’, kaže Stilvel.

Ona upozorava da kratkonoge pasmine, poput jazavčara, ne bi trebalo forsirati trčanjem na duge staze naprosto jer im to anatomija ne dopušta i ne mogu da dišu isto kao i druge (veće) pasmine.

‘Mnogi imaju najbolje namere kada izvode svoje ljubimce na trčanje, ali moraju uzeti u obzir da njihov pas možda nije još u formi i da nije izdržljiv. Morate psu dati vremena da stekne kondiciju’, upozorava Viktorija Stilvel.

Imate tvrdoglavog psa koji ne voli baš da vežba? Stilvel kaže da je, ako pas ne želi u šetnju, u pozadini priče obično nešto drugo. Upitajte se: Boli li nešto vašeg psa? Ima li problematično ponašanje? Odvedite ga kod veterinara kako biste bili sigurni i pitajte koristite li baš pravu vrstu opreme.

Preporučuje se da se povodac radije pričvrsti za kožnu nego za sintetičku ogrlicu. Za pse koji vole da vuku dok ih šetate koristite povoce koji se vežu preko grudi, odnosno prednjeg dela grudi jer je to centar ravnoteže psa.

Ne zanemarujte tečnost i temperaturu. To se odnosi kako na psa tako i na vas. Imajte na umu da su psi bliže tlu i ako je još pri tome dugodlake pasmine znajte da će se brzo zagrejati. Zato ako planirante vežbe sa bacanjem štapa, a dan je topao, učinite to u jutarnjim ili večernjim satima. Svakako ponesite vodu za sebe i ljubimca.

Sunčani dani su stigli, zato sa svojim ljubimcem izađite iz četiri zida i uživajte u svežem vazduhu.

Ostavite odgovor