Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Smrdi, smrdi, užasno smrdi: da li je vašem psu potreban “orbit”?

Smrdi li vašem psu iz usta, toliko da ste poželeli da mu kupite “orbit”, mada psi ne smeju da jedu žvaje,  odnosno neko sredstvo koje uklanja neprijatne mirise?

Niste jedini. Naprotiv, prema pisanju portala PetMD.com više od 80 posto vlasnika zapostavlja higijenu zuba i usne duplje svojih pasa.

Delimično su za to krivi i proizvođači dehidrirane hrane koji tvrde da njihove granule čiste pseće zube. Verovatno delimično čiste, ali nedovoljno da bi se sa zuba uklonile sve nečistoće.

zubi pas

Rezultat toga su karijesi, kamenci, plakovi, gingivitisi, upale desni i mnoge druge bolesti čiji krajnji rezultat je smrad iz usta.

Naravno, kao i ljude koji imaju sve navedene probleme i pse sve navedeno smeta, a često i boli. Ako vas je ikada boleo zub znate o čemu pišemo.

kada su bolesti zuba i usne duplje u pitanju loš zadah je najmanji problem. Toksini koji se javljaju kao posledica bolesti usne šupljine apsorbuju se u krvotok psa. Tako da problemi sa zubima često uzrokuju bolesti drugih organa (srca, jetre, bubrega).

Simptomi problema sa zubima

Kod pasa koji imaju problema sa zubima najčešće se javljaju sledeći simptomi: žučkaste naslage na zubima, krvarenje zubnog mesa, teško žvakanje i odbijanje tvrde hrane i naravno smrad iz usta.

Kao i većina problema kod pasa dugovi na naplatu dolaze kad pas uđe u određene godine kad je lečenje puno rizičnije jer postoji mogućnost da se pas nakon anestezije više ne probudi.

Zato je prevencija jedino sigurno rešenje. Prilikom prve posete veterinaru savetujte se oko higijene zuba (pranje istih).

Kao kod male dece, tako i kod pasa treba stvoriti naviku pranja zuba jer što će pas bit stariji pas će teže prihvatati pranje zuba.