Škotski ovčar

Lep, inteligentan i lojalan ovaj pas je Škotska legenda.

Film i televizijska serija napravile su od Škotskog ovčara jednog od najpopularnijih pasa na svetu.

Kao što mu samo ime i kaže, Škotski ovčar je poreklom iz Škotske, i uzgajan je uglavnom u planinskim delovima zemlje gde se prvenstveno koristio na ovčarski pas. Škotski ovčar je osetljiv i inteligentan pas poznat po svojoj večnoj vernosti svom vlasniku.

Prema onima koji poznaju ovu rasu pasa, neke izmišljene situacije vezane za Škotskog ovčara iz filma „Lesi se vraća kući“ nisu daleko od istine. U stvarnom životu Škotski ovčar je izuzetno inteligentan, osetljiv pas koji je poznat po svojoj neverovatnoj sposobnošću da oseti kada nešto nije u redu. Postoje mnoge istinite priče o ovoj rasi kako spašava živote ljudima i životinjama.

 

collie-12

 

Iako je Škotski ovčar dobroćudan i prijateljski raspoložen, on može biti veoma sumnjičav prema strancima, posebno ako prilaze deci. Škotski ovčar je sjajan pas čuvar i lajanjem će vas upozoriti ako neko prilazi, ali nikada neće biti agresivan.

Temperament je pod uticajem niza faktora, među kojima su nasleđe, obuka i socijalizacija. Štenci sa dobrim temperamentom su radoznali i razigrani, spremni da se druže sa ljudima i uživaju u njihovom društvu.

Lepo vaspitani Škotski ovčar je mio, prijateljski nastrojen i nežan pas. Ovo je porodičan pas koji uživa da učestvuje u raznim aktivnostima u vašem domaćinstvu. Posebno voli deci i uživa u igranju sa njima i žaštitnički bdi nad njima.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *