Šišanje i kupanje psa: Kako, gde i koliko često?

Kako, gde i koliko često? Svi vlasnici pasa znaju da je češljanje njihovih ljubimaca deo osnovne higijene i održavanja dlake. Korisno je naučiti ga na to već od malih nogu (20-ak minuta dnevno zavisno od rase).

Češljanje i šišanje

Nažalost, to se ne dešava često jer mnogi vlasnici pasa nisu dovoljno istrajni, uporni ili su jednostavno lenji. Najčešće odustanu i ne neguju svog ljubimca redovno. Važno je napomenuti da se svi štenci bune kad je češljanje u pitanju. Zato je na vlasnicima da budu istrajniji od njih, imaju strpljenja i nagrade ga svaki put nakon češljanja. Kada ga počnete privikavati na češljanje, pokušajte to da radite na povišenoj površini izvan prostora u kojem živite (na starom stolu u dvorištu, balkonu).

Na taj način ga pripremate na prve veterinarske i kozmetičke preglede, tj. tretmane. Na vama je takođe da naučite bontonu vašeg psa što znači naučiti ga da ne reaguje agresivno kada ga strana osoba dodiruje ili češlja.

milica

Popunite svoj deo obaveze i redovno češljajte svog psa u periodu između odlazaka kod grumera jer na taj način sprečavate zapetljanja dlake koja su neizostavna ukoliko ste nemarni.

Važno je da znate da zapuštanje uređenja dlake odnosno neredovno češljanje i šišanje je najgore što se može dogoditi. Tada se lepa dlaka vašeg ljubimca pretvara u gomilu čvorova koji su po životinju vrlo neprijatni a posebno nezdravi.

mici

Dlaka počinje da smrdi, a tu počinju i neizostavni problemi sa kožom koja može ugroziti ceo organizam kako ljubimca tako i vas.

– To je savršena podloga za bolesti i zaraze. Zato dlaka mora biti prohodna i bez čvorova. Sledeća važna stavka je kako i čime češljati psa. Pas koji nije naučen na češljanje počinje da se češnja od zadnjeg dela prema glavi. Posebno je važno dobro pročešljati predele stomaka, unutrašnji deo nogu (prepone), delove oko vrata i ušiju – kaže za naš portal Milica Erdevik grumerka u salonu Zoovet i dodaje da su tu i najčešća zapetljanja dlake.

mici1

U zavisnosti o vrsti pasmine biraćete i pribor za održavanje dlake.

Milica kaže, da dugodlake pasmine sa spoljnom dlakom i potdlakom (kokeri, retrieveri) koriste četku sa metalnim bodljama koja je veoma delotvorna u izvlačenju zapetljanja i čvorova.

– Ipak, koriste i četke za izvlačenje potdlake (slicker četka). Bodlje su joj nakrivljene, odlično izvlače potdlaku i ima ih u prodaji sa različitom dužinom bodlji (zavisno o dužini dlake).  Oštrodlaki psi (šnauceri, terijeri) mogu takođe koristiti slicker četke, ali je važno da znate da su to rase koje se ne linjaju, pa im je potrebno ručno čupkati dlaku- objašnjava sagovornica.

milica er

Za to služe razne vrste trimera. To zna biti vrlo naporno i dugotrajno pa to vlasnici često prepuštaju grumeru.

Redovno četkanje kratkodlakih pasa (labrador, pinč, rotvajleri) vrlo je bitno, jer se oni konstantno, tokom cele godine, linjaju. Idealne su za njih grublje grumerske rukavice koje odlično izvlače dlaku a istovremeno stimulišu odnosno masiraju kožu. Po potrebi možete koristi kratku četku.

mici2

Kako svaka rasa ima svoje karakteristike i svoju “frizuru”, najbolje je šišanje prepustiti grumer.

Šišanje iziskuje znanje, pribor i veštinu. Iako su neke rase zahtevnije, redovno šišanje podrazumeva odlazak kod frizera za pse svaka dva do tri meseca meseca. Dajte poverenje grumeru koji radi kvalitetno i sa ljubavlju prema svojim mušterijama.

One Comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *