Kako da vaspitavate male rase psa?

Agresivni, živčani, nervozni, ljubomorni, iskompleksirani, ne vole decu i nepoverljivi su prema strancima. Najčešći su to epiteti koji opisuju pse poput pekinezera, čivave, bišona, Shih Tzua, ali i drugih “džepnih” pasa.

Navedene rase pasa ponekad to zaista jesu, ali ne zato što su takvi prema temperamentu i karakteristikama rase.

Sindrom malog psa
Pas je onakav kakav vlasnik želi da bude. Mali psi često su agresivni prema svemu što se kreće jer su se vlasnici prema njima od malena odnosili kao prema igračkama, a ne kao životinjama.

Reč je o poremećaju ponašanja kojeg stručnjaci nazivaju sindromom malog psa. Nije reč o nikakvoj bolesti, već o čitavom nizu pogrešnih pretpostavki o malim psima koji se prenose s “kolena na koleno”.

Samo zato što su patuljasti rastom od malena im se toleriše lajanje i skakanje na ljude, ali i druge, pogotovo srednje i velike pse.

Nevaspotan pas je nevaspitan bez obzira na veličinu
Umesto da rade na ispravljanju neželjenog ponašanja vrlo često smehom i drugim gestovima vlasnici podstiču takvo ponašanje, a najčešće takvo ponašanje smatraju simpatičnim.

Simpatično je sve dok rase poput nemačkih ovčara i američkih stafordskih terijera odnosno svih drugih srednjih i velikih rasa njihovim ljubimcima ne uzvrate isto merom. Lajanjem, režanjem, a često i napadom. Sve navedeno nepoželjno je ponašanje bez obzira na veličinu psa.

Kako se to ne bi dogodilo vlasnicima malih pasa savetuje se da svojim ljubimcima ne dozvoljavaju ništa što ne bi dozvolili velikom psu.

Scottish terrier against white background.
Scottish terrier against white background.

Takođe, svaki vlasnik psa trebalo bi da zna:

Pas nije igračka
Pas nije igračka niti modni detalj za subotnju šetnju. Ne odnosite se prema psu kao prema bebi, već ga tretirajte kao psa. I male pse treba voditi u šetnju. I oni vole da se igraju sa drugim psima.

Ne nosite psa u naručju
Pas nije igračka da ga stalno nosite na rukama. Povremeno, dizanjem u naručje i maženjem možete ga nagraditi, ali stalnim nošenjem u rukama samo ćete naškoditi psu.

Pogotovo ako ga češkate i mazite dok on iz vašeg krila nervozno laje na sve što se kreće. Praktično, dajete mu do znanja da je to što radi u redu.

I malog psa treba vaspitati
Jedna od najčešćih grešaka jest mišljenje da malog psa ne treba da učite komandama. Samo zato što ga možete bez teškoće uzeti u naručje ne znači da on ne treba da zna da ide na povodcu, sedne, legne, dođe, zaustavi se na poziv…

Istina, psa je lakše dići u naručje i nositi nego se s njim baviti. Ali, nikako nije ispravnije.

Ne plašite se velikih pasa
Od malena psa socijalizujte i vaspitajte da se igra sa drugim psima. Uzimanje u naručje, kada god pored vas prolazi veći pas nije prirodno. Ako su oba psa socijalizovana, razloga za strah nema. Dopustite psu da bude pas.

Mali psi vole decu, ali…
Mali psi ne vole da se prema njima odnosi kao prema igračkama. Ne vole da ih stalno nosite i oblačite  kao lutkice.

Ako psa stalno vodite po kafićima i ne dozvoljavate mu da se od malena igra s decom i psima, a nakon nekog vremena on nekoga ugrize nije kriv pas, već isključivo vi kao vlasnik.

Većina pasa, ako je socijalizovana prema deci biće super prijateljski raspoložena.

Napomena: Ovaj članak nije napad na vlasnike malih pasa. Napisan je u želji da neodgovorne ili nedovoljno edukovane pojedince upozori zbog čega nastaju predrasude o psima zbog koji najčešće stradaju cele rase, u konkretnom slučaju mali psi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *