Simptomi upale spoljašnjeg ušnog kanala

Ukoliko niste sigurni da li vaš pas ima upalu spoljašnjeg ušnog kanala, ovi simptomi sugurno ukazuju da je to po sredi.

U početku bolesti izražen je svrab u predelu ušne školjke usled čega se životinja češe po uhu ili trlja uši po podu i trese glavom. Ove promene mogu biti jednostrane ili obostrane. Kod težih upala životinjama je nakrivljena glava na stranu obolelog uha.U kasnijoj fazi bolesti iz ušnog kanala se cedi ceruminozni , sukrvičavi ili gnojni eksudat koji je neprijatnog mirisa.

Ušna školjka je edematozna, zacrvenjena (eritematozna) i prisutan je bol naročito na dodir.

Usled češanja nastaje piotraumatski dermatitis i hematom sa lateralne strane ušne školjke. Ako se eritem javi na konkavnoj površini ušne školjke , a konveksna strana izgleda normalno obično se radi o atopiji ili ređe nutritivnoj aleriji.

Hronična upala dovodi do progresivnih patoloških promena na koži spoljašnjeg ušnog kanala u vidu hiperkeratoze i hiperplazije epidermisa, fibroze i edema dermisa, atrofije lojnih žlezda i uvećanja i povećane aktivnosti ceruminoznih žlezda.

Usled ovih promena sužava se lumen ušnog kanala i formiraju se kožni nabori čime je onemogućena drenaža sadržaja , čišćenje uha i lokalna aplikacija lekova.

Sekrecija se povećava i pojačava se stvaranje keratinskog debrisa što još više pospešuje razvoj mikroorganizama u ušnom kanalu i nastanak novih zapaljenja što čini jedan zatvoreni krug. U nekim slučajevima može doći do poremećaja sluha (gluvoće) i ravnoteže što predstavlja značajnu manu.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *