Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Da li je silihem terijer pas za vas?

Silihem terijer je rasa koja vodi poreklo iz Velike Britanije. Nastala je planskim ukrštanjem različitih rasa pasa, počevši od sredine 19. veka u pokrajini Silihem, na imanju vojnog generala Džona Edvardsa.

General je bio strastveni lovac i najviše je voleo lov krznašica. U početku je za lov koristio bele basete, koji su u ove krajeve Engleske donešeni iz Flandrije još u 15. veku. Nije bio baš najzadovoljniji njihovim radom u lovu, jer mu je smetala nedovoljna izdržljivost ovih pasa tokom lova, kao i slab nagon u okršajima sa krznašicama. Iz tih raloga rešio je da stvori adekvatnu lovnu rasu.

Selekcija
Postavio je sledeće kriterijume: pas je morao biti beo, radi lakšeg raspoznavanja u lovu. Lepota nije bila preterano bitna, ali je bilo važno da građa tela bude u harmoniji sa temperamentom i da omogući psima brzo kopanje i nesmetano kretanje pod zemljom. Za ukrštanje sa basetima, koji su bili osnova, koristio je rase velškog korgija, buldoga, bulterijera i dendi dimont terijera.

Pse dobijene iz ovih ukrštanja pažljivo je pratio u lovu u beležio njihove karakteristike, upoređujući ih sa zadatim ciljevima u odgoju. Različitim kombinacija, kroz nekoliko godina, počeo se ukazivati željeni rezultat njegovog rada. Na ovaj način dobio je hrabre i oštre pse koji su imali belu i kratku dlaku.

Kratka dlaka nije bila najpoželjnija jer nije, u dovoljnoj meri, pružala zaštitu psima tokom rada pod zemljom. Iz tih razloga usledilo je ukrštanje ovih pasa sa oštrodlakim foksterijerima i zapadnoškotskim belim terijerima. Tek nakon toga ovaj uporni odgajivač dobio je pse kakve je želeo.

Prvi put su ovi psi predstavljeni na izložbi koju je organizovao Britanski kinološki savez 1910. godine. Bili su izloženi pod imenom pembrokešir terijer, a nekoliko godina kasnije dobili su današnje ime. Ovi psi su vrlo brzo pobudili pažnju kinologa u Engleskoj.
Nakon smrti tvorca rase, selekcija je krenula u drugom pravcu. Sve manje se pridavalo značaj lovnim karakteristikama ovih pasa, a više pažnje je obraćano na izgled, intelegenciju, ličnost psa i samu dlaku. Silihem tako postaje prvenstveno izložbeni i porodični pas.
Kod nas se rasa retko može sresti po izložbama, a u proteklih nekoliko godina nema ni registrovanih štenadi.

silihem terijer1

Izgled
To je pas harmonične građe, mali po veličini, ali masivan. Telo je duže od visine psa i nije kvadratično. Idealna težina za mužjaka je oko 9 kg, a za ženke oko 8,2 kg. Visina grebena ne prelazi 31 cm.Opšti izgled i skladnost građe, tip i supstanca, su osnovni kriterijumi pri ocenjivanju.

Lobanja je blago zasvođena i široka između ušiju. Jagodice nisu izražene. Vilice su moćne, četvrtaste, snažne i duge. Nosna pečurka je crna. Oči su tamne, dobro postavljene, okrugle i srednje veličine. Poželjno je da ivice očnih kapaka budu tamnije, dobro pigmentisane, ali se tolerišu i nepigmentisane.

Uši su srednje veličine, blago zaobljene na krajevima i nošene sa strane obraza. Zubi su dobro postavljeni i snažni. Očnjaci pravilno usađeni. Ugriz je makazast, a vilice su snažne. U odnosu na njih, zubi su postavljeni pod pravim uglom.

Vrat je dovoljno dug, debeo i mišićav, širi se u dobro oblikovan grudni koš. Leđa su horizontalna, rebra pravilno zasvođena. Grudi duboke i široke.

Prednje noge su kratke, snažne i što je moguće više prave, u odnosu na duboka prsa. Vrh lopatice je u istoj liniji sa krajnjom tačkom lakta, koji je priljubljen uz rebra. Zadnje noge su naročito snažne, s obzirom na veličinu psa. Butine pravilno padaju i mišićave su. Koleno je dobro uglovano. Skočni zglobovi su snažni, pravilno uglovani, a došaplja su paralelna.

Šape su okrugle, mačije, sa čvrstim jastučićima, u hodu usmerene pravo napred.

Rep je visoko usađen i pravo nošen. Sedne kvrge su istaknute u odnosu na mesto gde je rep usađen. Rep je obično kupiran.
Kretanje je snažno, impulsivno, živo i energično.

Pokrovna dlaka je duga, gruba, poput “čeličnih niti”. Podlaka je finija i otporna na loše vremenske uslove. Boja dlake je potpuno bela ili s poljima boje limuna, kestena, plave ili vučije sive na glavi i ušima. Prisustvo mnogobrojnih crnih pega je mana.

Zdravlje
Kod ove rase nema u literaturi opisanih specifičnih naslednih oboljenjea. Životni vek je u proseku 12 godina. Vlasnici ovih pasa, naročito onih izložbenih posebnu pažnju treba da posvete nezi i uređivanju dlake.

Uređenje dlake kod silihem terijera obuhvata više faza. Postoje radnje koje se izvode pre kupanja psa i one koje slede nakon toga. To se pre svega odnosi na šišanje i trimovanje dlake. Pre kupanja potrebno je ošišati dlaku na glavi, počevši od čela preko lobanje pa do potiljne kvrge, kao i dlaku na obrazima, od donjeg dela korena uva do spoljašnjeg očnog ugla i uglova usana kao i dlaku na ušima.
Dlaka sa postrane i donje strane vrata šišaju se veoma kratko sve do plećki, kao i predeo nadlaktice i predprsja. Gornja strana vrata, sve do grebena, šiša se srednje dugo. Na telu se dlaka trimuje i to tako što se postrani delovi grudnog koša i slabine otrimuju kraće. Granična linija ka dužoj dlaci na donjem delu grudi treba da je u liniji laktova. Stomak i regija oko anusa, kao i donja strana repa, se šišaju na oko 3 mm. Nakon kupanja se svi obrađeni delovi ponovo pregledaju, radi korekcije, kako bi dlaka bila ujednačeno ošišana. Dlaka na glavi treba da obrazuje dobru bradu, brkove i obrve.

Karakter
Ovo je aktivan i neustrašiv pas, prijateljski nastrojen i privržen porodici i vlasniku. Nije definitivno pas za svakoga i njegova odanost se mora zaslužiti. Ne voli samoću ali dobro podnosi život u stanu. Potrebno je na vreme početi sa socijalizacijom i osnovnim vežbama poslušnosti, kako bi se kasnije izbegli problemi.

Standard
Silihem terijer, prema klasifikaciji Međunarodne kinološke federacije, spada u 3 grupu (terijeri), sekciju 2 (niskonogi terijeri) i ne podleže ispitu u radu. Standard pod brojem 74 poslednji put je revidiran 2003. godine.