Sibirski haski- za njega je sneg raj

Sibirski haski nastao je u davnim vremenima kod pripadnika Čikči plemena koji su živeli u Severoistočnoj Aziji. Njima je trebao snažan pas koji će vući teret, biti vrlo jak, brz, kao i otporan i zdrav. Veća potražnja za ovim psom je nastala dolaskom zlatne groznice na Aljasku početkom veka, jer su jedino moguće transportno sredstvo bile sanke koje su vukli psi. Zbog velikog rivalstva među timovima, haskiji su vremenom postali popularni za trke sanki. Vrsta je u drugom svetskom ratu postala poznata po razvijenom instinktu za traženje i spašavanje ljudi, a jako je dobila na popularnosti u Americi u sledećim decenijama. Oko 1960. godine se popularnost proširila na Veliku Britaniju i ostale delove sveta.

haski

Haski je inteligentan pas, prijateljski raspoložen i izdržljiv. Nije agresivan i možete ga držati kao kućnog ljubimca. Treba ga uposliti raznim zadacima i omogućiti mu mnogo prostora i kretanja. Sibirski haski je umiljat, nežan i pouzdan pas. Vrlo je društven, inteligentan i poslušan. Vrlo je energičan. Ne laje često ali ukoliko oseti da se nešto čudno dešava, svog gazdu će obavestiti o tome. Haski mora odrastati sa decom kako bi se sa njima dobro slagao. Iako je inteligentan i brzo uči, dresura ponekad može biti dosta naporna, pa se zato sibirski haski preporučuje vlasnicima sa iskustvom i karakterom. Odlikuje se umiljatošću, razigran je i društven. Ne pokazuje posesivnost psa čuvara, nije nepoverljiv prema stranim osobama, a ni agresivan prema drugim psima. U zrelom dobu pokazuje dozu rezervisanosti i dostojanstva. Poslušan je, voli da ugodi vlasniku i radi sa velikom voljom.

haski

Zbog gustog i debelog krzna, više mu odgovara život u hladnijoj klimi. Voli kopati rupe u dvorištu. Inače je vredan pas koji može vući težak teret na dugim relacijma. S vremena na vreme će lajati ili zavijati, ali uopšteno ovo je vrlo tih pas. Dobar je pas čuvar jer će ipak lajati ukoliko oseti da se nešto neobično događa.  Iako je inteligentan i brzo uči, dresura može biti pomalo problematična, stoga će više odgovarati vlasnicima koji već imaju iskustva sa psima i koji će se znati od početka postaviti kao vođe. Ako je dobro dresiran i dovoljno se kreće, vežba i igra se, sibirski haski može se prilagoditi životu u stanu. No, i unutra je dosta aktivan, pa bi bilo idealno da ima dvorište za igru. Svakako, dvorište mora biti ograđeno i to dosta visokom ogradom, jer ako pobegne jureći neku malu životinju, mala je verovatnost da će se vratiti.

haski
Sibirski haski je radni pas, srednje veličine, ležernog držanja i energičnog hoda. Kretanje mu je prirodno i elegantno. Telo je umereno zbijeno, pokriveno kvalitetnim krznom, uši su prave, rep gusto odlakan asocira na njegovo nordijsko poreklo. Karakteristično kretanje je jedinstveno i naizgled lako. Sa velikom sigurnošću obavlja svoju originalnu ulogu vučnog psa, vukući teret umerenom brzinom na velike razdaljine. Proporcije i oblik njegovog tela pokazuju uravnoteženost snage, brzine i izdržljivosti. Mužjaci nikada ne deluju prosečno u svom izgledu, a i ženke su bez mana u svojoj građi. Sibirski haski u dobroj kondiciji sa zatvorenom i dobro razvijenom muskulaturom nikada nije pretežak.

haski

Danas je to srednje velik pas. Mužjak je visok od 54 cm do 60 cm, a ženke od 51 cm do 56 cm. Haski je vrlo živahan i okretan pas. Građom tela sličan je špicu, ali mu dlaka ne stvara grivu. Glava haskija je okruglasta, a uši su na vrhu malo zaobljene i stoje uspravno.
Ima gustu dlaku sa mnogo poddlake koja ga štiti od hladnoće i snega. Veoma često je vučje boje ili srebrnosive, ali može biti i crne i boje peska. Oko očiju uvek ima “naočare” koje očima još više daju kosi položaj. Oči su smeđe, ali mogu biti i plave.

haski

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *