Kasa saznate zašto pas laje, lako ćete ga kontrolisati

Lavež je zajednički problem svih pasa i može izazvati ozbiljne probleme. Od nerviranja komšija, plašenja poštara do čak i komunalnih tužbi za vlasnika…

Psi laju jer je to prosto njihov način komunikacije ili kad osete potrebu da nešto sačuvaju i odbrane, ali problem nastaje ukoliko se to događa prečesto. Uzrok za preterano lajanje može da bude igra, upozoravanje, uznemirenost ili strah, odgovor na zvono na vratima, čuvanje vlasnikove imovine ili, jednostavno, dosada.

Neki vlasnici posežu i za operacijom glasnih žica (debarking). To je veterinarski postupak u kojem se operativnim putem one odstrane. U Engleskoj, i svim drugim državama koje su potpisale Evropsku konvenciju za zaštitu kućnih ljubimaca, ovo je kažnjivo. Operacija nosi rizike anestezije, krvarenja, infekcije i širenje ožiljka koji može opstruirati disajne puteve. Lajanje je način komuniciranja pasa, a ovaj postupak ih lišava njihovog osnovnog sredstva izražavanja.

Šta može da se učini kako bi pas prestao da laje?

Najpre, prestanite vikati na svog psa: “Nemoj lajati!”, jer to može izazvati još bučniji lavež. Kad laju, psi privlače pažnju i neki od njih su shvatili da je bolje i to nego da ih niko ne primećuje.

pas-koji-laje

Najvažnije je vratiti se na na same početke treninga i iznova trenirati psa da dođe na vaš poziv. Počnite kad ste sigurni da će se odazvati. Nemojte počinjati trening sve dok god pas ne prestane da laje. Ponavljajte postupak sve dok je u kući mir, odnosno sve dok pas ne laje, a kao nagradu koristite pseće slatkiše.

Ukoliko otrči do komšije jer je čuo lavež drugog psa i ne želi da se vrati, idite po njega, ali bez dozivanja. Time postižete da će se pas ipak odazvati kad ga pozovete, ali obavezno u tom slučaju sledi slatka nagrada.

Sledeći korak je, ukoliko i dalje ne prestaje sa lajanjem, da ga zovete dok lavež traje. Ukoliko posluša, iznova ga nagradite nekom poslasticom ili maženjem da bi mu smanjili napetost i adrenalin, koji je takođe još jedan od mogućih razloga preteranog lajanja. Pridržavajte se ovog obrasca ponašanja – zovete ga, pas dođe i dobije nagradu od svog vlasnika.

Izbegavajte mesta gde pas učestalo laje. Uklonite zvono, ako je lavež reakcija na taj zvuk.

Adekvatan trening je najvažnija stvar u rešavanju ovog problema. Vežbajte dva puta dnevno po 30 minuta. Umor će sigurno umiriti uzbuđenog psa i manje će lajati.

Danas se u svetu koriste i druge metode kako bi se sprečilo lajanje. Telington Tač (dodir) je jedna od njih. Najosetljiviji deo tela kod psa je uvo. Nežno uhvatite ušnu resicu palcem i kažiprstom. Lagano lupkajte po površini. Na taj način pređite celo uvo i ponovite to nekoliko puta. Iste prste koristite i da bi “nacrtali” krugove na ušima. Isprobajte obe tehnike dok pas mirno leži. Ukoliko dobro reaguje, ponovite postupak i dok pas laje.

Postoji i veliki broj suplemenata koji mogu pomoći u rešavanju ovog problema. Najpopularniji je Kalm pet, koji sadrži melatonin, gospinu travu, valerijanu i kamilicu.

Kada shvatite zašto vaš pas laje, lakše će vam biti da ga kontrolišete. Razlozi su različiti, ali morate shvatiti da je to njihov način komunikacije. Jedino što ljubimac treba da nauči je da se to sme samo u odgovarajuće vreme. Operacija glasnih žica je neetički zahvat i nikada ne bi smeo biti opcija. Razmislite o ogrlici sa sprejom ili nekim alternativnim suplementom , a uz dobar tening, to će biti dobitna kombinacija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *