Pas za vas

Sve o psima na jednom mestu

Shih Tzu (Ši – su) – nega dlake i mrlje ispod očiju

Shih Tzu ispod svoje dlake ima i poddlaku. To znači da postoje periodi linjanja usled menjanja dlake zbog promene godišnjeg doba (leto i zima). Ovo takođe može da se smatra manom. Međutim, upravo takva poddlaka daje Shih-tzu – u određene prednosti: nema nikakvih problema da zadrži telesnu temperaturu dovoljno visokom, pa mu nije potrebna nikakva posebna zaštita pri nižim temperaturama (osim ekstremno niskih kada je svakom psu potrebna dodatna zaštita). Duga i raskošna dlaka, različitih boja i oznaka čini Shih-tzu – a vrlo privlačnim. Njihova dlaka zahteva svakodnevnu negu. Naročito se to odnosi na dlaku glave, koja bi trebala biti povezana, a područje oko očiju i dlaku brkova i brade treba stalno održavati urednima.

Dlaka ove rase pasa se menja između 10. i 12. meseca života. Tokom ovog perioda, potrebno je češće održavati dlaku kako bi se sprečilo da se ona umrsi. Ovaj “prelazni” period traje oko mesec dana, posle čega će i održavanje dlake biti puno jednostavnije.

Održavanje dlake ove rase, kao što sam navela, iziskuje redovnu negu. Zbog toga se sa redovnim održavanjem i tretiranjem dlake počinje prilično rano. Razlog leži u činjenici da se kod takvih pasa onda razvije “podnošljivost”, odnosno, oni se priviknu na redovne tretmane i učestalo održavanje dlake u kasnijem uzrastu. Održavanje podrazumeva redovno četkanje. Četke moraju da budu kvalitetne, ravnih zubaca dužine od 20 mm do 27 mm. Metalni češljevi se koriste za raščešljavanje ućebanih delova dlake. Koristite češljeve koji imaju različitu gustinu razmaka izmedju zubaca. Za tapiranje i pravljenje razdeljka koristite češalj sa tankom metalnom drškom.

si_cu_4_

Za lakše raščešljavanje možete koristiti Anti – tangle conditioner (Greenfields).

Ukoliko želite dugodlakog shih tzua, ne treba ga voditi na šišanje, ali u tom slučaju će te dosta pažnje morati da posvetite održavanju njegove dlake…ako nemate dovoljno vremena za održavanje plašta u dobrom stanju, odvedite psa svaka dva meseca na šišanje.

Tamne mrlje oko očiju pasa su veoma čest problem, naročito kod pasa malih rasa, koji vlasnici teško rešavaju. Shih tzu, kao i drugi psi, imaju “suzne” kanaliće, tj. odvodne puteve za suze koje dreniraju oči. Da biste uticali na smanjivanje mrlja oko očiju, održavajte redovnu higijenu oka psa. Suze koje se stalno zadržavaju oko očiju (zbog anatomskih karakteristika lobanje pasa malih rasa), vremenom mogu iritirati, izazvati infekciju, neprijatan miris, prebojenje dlake, naročito ako su u pitanju rase pasa koje imaju bogat i dugačak dlačni pokrivač. Okolinu oka ovih rasa trebalo bi čistiti i negovati blagim preparatima za otapanje i uklanjanje mrlja od suza.

U ponudi Pet Centra možete naći veliki izbor preparata koji su namenjeni održavanju higijene oka. Svi se preparati koriste na isti način: nanesu se na vaticu ili gazu (za svako oko ide posebna vatica) i blagim pokretima se čisti.

Možete koristiti sledeće preparate: Augen Pflegelotion (Canina) – koristi se za čišćenje predela oko očiju i za ublažavanje prenadraženosti oka delovanjem prašine, Eye Care (Trixie) – preparat koji se koristi za redovnu higijenu, Eye Care (Versele Laga)…