Sedam zanimljivosti koje niste znali o maltezerima

Svi znamo da su maltezeri bele, umiljate pudlice, ali šta to ne znamo o njima?

Maltezeri su uživali status ljubimaca kraljevskih i prestižnih porodica više od 28 vekova. Prvi put su otkriveni na Malti i, naravno, otuda njihov naziv. Ova rasa pasa je za kratko vreme postala najbolji prijatelj bogatih i modernih dama širom Mediterana.

Maltezeri su živahni i i vole da se igraju. A evo nekoliko zanimljivih činjenica koje niste znali o njima.

Grci su se na specijalan način opraštali od svojih pasa.

Kako za malteške pudle važi da žive u raskoši i bogatstvu, kod starih Grka se ova činjenica odnosila i na smrt. Svi maltezeri koji odu u raj za pse u Grčkoj su od davnina obavezno sahranjivani u posebne grobnice.

Iako su poreklom sa Malte, mnogo godina su proveli i u Americi.

Prvi maltezer koji je pronađen u Americi, bio je registrovan kao maltezer lav pas, i to je bilo davne 1877. godine.

kraljevski maltezer

Čisto beli

U poslednje vreme na ulicama viđamo bele male pudle, sa po kojom braon šarom, i mislimo da su to maltezeri, varamo se. Malteške pudle su isključivo čisto bele, ukoliko imaju i jednu šaru, smatraju se mešancem. Mada onome ko ih voli ovo zapravo i nije mnogo bitno.

Mali ali opasni

Pudlice, male, slatke i umiljate, ali za ovu rasu slobodno možemo reći i neustrašive. Malteške pudle su tihe i povučene, ali gazde ih slobodno mogu imati za psa čuvara. One se ne plaše velikih rasa, niti ljudi, a na velikoj razdaljini mogu čuti i osetiti kada se stranac približava vašim kućnim vratima.

Kraljičin pas

Žozefina Bonaparte, Marija Antoaneta, kraljica Škotske Meri, kraljica Elizabeta, kraljica Viktorija – sve ove dame iz prestižnog društva su za kućnog ljubimca imali maltezere.

Ovo je dovoljno razloga zašto je malteška pudla savršen kućni ljubimac.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *