Sedam saveta za novopečene vlasnike pasa

Stigao je i taj divni trenutak. Doveli ste svojoj kući štene i želite život da mu učiniti predivnim od samog početka. U nastavku vam donosimo 7 načina na koje to postići

Pripremite dom za njegov dolazak

Kako biste svome štenetu omogućili da se što lakše prilagodi novoj okolini, pre njegovog dolaska nabavite krevetić, te posude za hranu i vodu. Ktevetić ili korpicu za spavanje smestite u prostor iz kojeg su uklonjena sredstva za čišćenje, otrovne biljke te električni kablovi.

Korpa će biti najvažniji predmet šteneta u kući, stoga je nikada nemojte koristiti kao sredstvo za kaznu. Kod odabira činijica za hranu i vodu, imajte na umu da su najbolje one od nerđajućeg čelika jer se lako čiste i teže prevrću. Ogrlica i povodac trebaju biti prilagođeni veličini psa i njegovim potrebama. Stoga svog ljubimca povedite u kupovinu u specijalizovanu prodavnicu te prilikom odabira ogrlice i povodca zatražite pomoć stručnog osoblja.

Dajte mu zvučno ime

Kako bi se vaše štene brzo naučilo odazivati se na svoje ime, savetujemo vam da ga često ponavljate i dozivate veselim tonom te ga pomilujte dok to radite. Štene će tako povezati svoje ime i zvuk vašeg glasa sa nagradom i uživanjem.

Upoznajte štene s mestima, ljudima i ostalim kućnim ljubimcima

Posebnu pažnju posvetite prvom susretu sa članovima porodice te posebno s decom, a pritom štene držite na povodcu. Decu naučite kako štene da uzmu u naručje i ispravno ga drže i i mazie te ih opomenite ako su preglasni i ga čupaju ili povlače za rep.

Budite pažljivi i kada upoznajete svog novog psa s drugim kućnim ljubimcima. Kada štene upoznajete sa starijim psom, poželjno je da su i jedan i drugi na povodcu te da u početku ne ostaju zajedno sami. Ako štene upoznajete sa mačkom, razmislite o otvoru u vratima kako bi mačka mogla da pobegne ili jednostavno pustite mačku da sama priđe štencu kada se oseti spremnom.

Osigurajte svom štenetu optimalnu ishranu

Prva godina života ključna je za zdravlje pasa. Tako će vaše štenac možda morati i do tri puta više kalorija, belančevina, vitamina i minerala po kilogramu telesne težine od odraslih pasa te posebnu ishranu koja cilja na zube, kosti i mišiće. Stoga se preporučuje korišćenje posebne hrane za štence.

U prva tri do četiri meseca hranite šteneta barem tri puta na dan, a kasnije hranjenje smanjite na dva puta na dan, a količinu izaberite skladu sa uputstvima na ambalaži. Uz to, neka mu uvek na raspolaganju bude činijica sa svežom i čistom vodom. Prvih godinu dana obavezno hranite štene visokokvalitetnom hranom kako biste mu osigurali sve potrebno za pravilan rast i razvoj.

stenecak

Vodite ga u šetnju

Zanimljive i redovne šetnje sa vašim psom, vožnje u automobilu i porodični izleti prave su prilike za socijalizaciju i razvijanje druželjubivosti šteneta dok je još u fazi učenja. Psi su društvena i radoznala bića koja imaju potrebu za istraživanjem okoline pa šetnje nikako ne bi smele biti ograničene samo na obavljanje nužde.

Ukoliko sami niste u mogućnosti šteneta redovno da vodite u šetnju, angažujte člana porodice, prijatelja, komšiju ili profesionalnog šetača pasa i pritom imajte na umu da štenci u starosti do četiri meseca vrlo često imaju potrebu da vrše nuždu. Prilikom šetnje psa je potrebno zaštiti od parazita, a na vama je da izaberete ogrlicu ili neko drugo sredstvo.

Volite ga jer je on ravnopravan član porodice

Štene prihvatite kao ravnopravnog člana porodice s obzirom na to da je dolaskom u vaš dom odvojen od svoje prave porodice. Promena okruženja za štene je stresna situacija, a na vama je da mu je maksimalno olakšate. Češkajte ga po stomaku, igrajte se s njim i dajte mu do znanja da je dobrodošao u vaš dom, a on će vam odgovoriti zadovoljnim mahanjem repom.

Pronađite pravog veterinara

Važno je voditi brigu o zdravlju ljubimca, a u tome će vam uveliko pomoći veterinar. Prodavnice za kućne ljubimce, uzgajivači, prijatelji koji imaju kućne ljubimce ili udruženja za dobrobit životinja mogu vam pomoći i preporučiti pouzdanog veterinara. Štene je potrebno vakcinisati najranije sa 60 dana. Vakcinišu se samo zdravi psi uredno očišćeni od spoljnih i unutrašnjih parazita, a vakcine se beleže u knjižicu koju ste dužni čuvati jer predstavlja važan zdravstveni dokument. Veterinari koji ugrađuju mikročip dužni su uneti podatke o psu i njegovu vlasniku u centralni registar pasa, a potvrda koja se tom prilikom dobije mora pratiti psa pri svakoj promeni vlasnika.

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *